måndag, september 23, 2013

Cloacina

Jag satt och studsade hit och dit på Wikipedia och hittade då en grej jag inte visste om och som jag tyckte var rätt intressant. Det handlade om Rom - närmare bestämt dess antika (daterad till 600-talet f.Kr.) avloppssystem: Cloaca Maxima.Det jag hittade var en gudinna. Jag visste att romarna höll sig med en massa gudar och gudinnor och så, och att de ibland var väldigt specialiserade, men denna kände jag inte till. Gudinnan hette (och möjligen fortfarande heter): Cloacina.

Det visar sig att stadens avloppssystem hade en egen, gudomlig beskyddarinna, nämligen denna Cloacina. Hon härskade över själva stamavloppet - Cloaca Maxima.

Fast denna gudinna nöjde sig inte med att härska över stadens inre hålgångar och hemliga flöden, utan sträckte även sitt välde till befolkningens diton; hon var även det äktenskapliga samlagets beskyddarinna. Denna hennes andra funktion var säkert anledningen till att hon senare identifierades, och dyrkades som, en aspekt av Venus.

Förresten är min brorsa rörmokare. Undras om han möjligen dyrkar Cloacina (och i så fall vilken av hennes aspekter). Jag ska fråga honom vid tillfälle.

---

Uppdatering: Det har gått cirka en månad sedan jag frågade brorsan om han möjligen tillbad Cloacina. "Javisst", svarade han, "Varje morgon!"

Anledningen att jag återkommer till detta ämne beror på att jag har tittat på en tv-miniserie, "A.D." (en sån där trevlig och påkostad som inte görs längre), och i den tyckte jag mig se (Venus) Cloacinas altare/helgedom under ett ögonblick. Jag klippte ut stället, det är den sista sekunden bara.Om det stämmer att det är den så tyder det på att männen kommer ut från sydsidan av Basilica Aemilia. Det här betyder nog inget särskilt för någon förutom jag själv, men jag grämer mig lite över att jag inte hade den här informationen 2007, när jag knatade omkring på Forum Romanum, för då hade jag tagit mig en extra titt.

Förresten ser man bara en skulptur (eller staty ... vad är skillnaden, förresten?) på helgedomen i filmsnutten. Tittar man på hur den avbildades på mynt (bilden nedan) så verkar det ha varit två.


Nåväl, man kan inte begära full historisk autenticitet på tv-serier, och förresten kan helgedomen ha sett olika ut genom åren, och i dagsläget återstår inga statyer alls, utan endast grunden.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Rörmokarnas skyddshelgon heter Linda Melin!
Hälsn. Kjell

Johnny Söderberg sa...

Kjell: Linda Melin kan ju vara en nutida aspekt av Cloacina.