torsdag, mars 06, 2014

En god bok

En bok jag i många år har lurat på att läsa är "På marmorklipporna" av den tyske författaren Ernst Jünger, och nu blev det äntligen av. Jag vet inte riktigt varför jag har lurat på att läsa den, men jag skulle tro att det nog var någon som nån gång i tiden rekommenderade den för mig. Den ende tyske författaren jag annars har läst är nog Hermann Hesse. Förresten läste jag inte "På marmorklipporna", utan lyssnade på en inläsning av den.


Inläsaren lät lite mossig och snudd på arkaisk, men det tyckte jag passade texten rätt bra. Här kan du provlyssna på hur han låter. Över huvud taget, när det kommer till ljudböcker, föredrar jag när inläsaren inte skådespelar för mycket.

Jag ska inte recensera boken här, det behövs inte, för googlar man på titeln hittar man tillräckligt mycket skrivet om den som det är. Jag nöjer mig med att säga att den till att börja med, de första kapitlen, lämnade mig rätt oberörd, men att varefter historien fortskred så började jag sjunka in i den rejält. Det är framför allt beskrivningar av saker och ting, blommor, djur, människor och känslor, som är så jäkla bra.

En association läsningen gav mig var till filmen "Spirited Away". Jag vet, det låter ju antagligen riktigt konstigt för den som har läst "På marmorklipporna", men så var det. Jag kan inte förklara det själv, men det hade på nåt vis med stämningen att göra. Skumt, som sagt, men saker kan ju vara skumma. I vilket fall som helst rekommenderar jag boken.

2 kommentarer:

Första året i Hjo sa...

Ernst Jünger har jag inte läst - säkert mycket läsvärd. Tyska författare tappar mark hos oss. Uwe Timm- Upptäckten av currywursten är inte så dum.

Johnny Söderberg sa...

FåiH: Tack för tipset, det kanske blir han sen. Tyskar har förresten konstiga namn. Kommer att tänka på regissören Uwe Boll.