onsdag, april 02, 2014

#TableauVivantHaiku

Här kan du läsa om begreppet "Tableau vivant". Och här kan du läsa om vad en "Haiku" skulle kunna vara.

Men jag kan i och för sig berätta på ett ungefär. "Tableau vivant" är en iscensättning. Om jag sätter på mig en hög hatt, till exempel, och pekar mot dig eller mot en kamera, då kan man säga att jag iscensätter en känd Uncle Sam-bild. Fast för det mesta rör det sig nog om mer ambitiösa framställningar än så. Men det behöver förresten inte handla om levandegörningar av målningar, utan det han handla om exempelvis historiska händelser eller vad fan som helst. "Tableau vivant" betyder ungefär "levande bild".

Och "Haiku", det är ju en sån där välbekant diktform, bestående av tre rader, med fem stavelser på den första, sju på den andra och fem på den tredje. 5-7-5. Helst ska en årstid finnas med, och gärna ska den sista raden bjuda på en överraskning eller en uppenbarelse som sammanfattar den allmänna stämningen. Men formen verkar ändå behandlas rätt fritt av de flesta, och frångås därför ofta.

Jag fick för mig, på onsdagsmorgonen över en kopp beskt pulverkaffe, att jag skulle beskriva en känd tavla. Att jag skulle levandegöra den så gott jag kunde; göra en "Tableau vivant" på den ... fast ordligt. Tja, och något som skulle likna haiku-formatet, det kunde ju vara stilen jag använde mig av. På kul bara. Så här blev det:


Höstskyn tätnar nu
Hans inre värms av piprök
Skulten av sydväst


Detta är tavlan jag försökte iscensätta.5 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, tänk att den fixade man!
Härligt.
Och finurligt.

Johnny Söderberg sa...

Elisabet: Iofs hade jag inte tänkt på den som en gåta, men i och med att jag inte visade bilden så blev det ju så. Bra gjort. :)

h.skoldebjer sa...

Klarade också den. För lätt Johnny, fixa en som är lite klurigare! ;-)

Johnny Söderberg sa...

hasse: Nä. Det skulle ju inte vara en tävling. Men om andan faller på nån mer gång ska jag göra en svår. :)

h.skoldebjer sa...

;-)