torsdag, maj 22, 2014

Svt ner i minneshålet

Artikeln som den här länken: http://www.svt.se/nyheter/sverige/sa-har-jobbar-de leder till är inte samma artikel den var från början. Den vi får se är en ny version - en som börjar med en brasklapp där man dissar den gamla artikeln och menar att man numera har en mer fördjupad bild (av "tiggarfrågan", i det här fallet). Den gamla artikeln finns med, men den ligger under brasklappen. Och rubriken, som från början löd: "SÅ HÄR JOBBAR DE", har ändrats till "Påpekande från ansvarig utgivare". Originalartikeln verkar heller inte ha fastnat i Google Cashe (jag vet iofs inte hur sånt funkar).

Ja, naturligtvis har man en mer fördjupad bild nu, eftersom ju originalartikeln är från 2009 (som i mina ögon ändå låter hyfsat färskt). Det säger ju sig självt att det är så - läs ett aftonblad från 1952, till exempel, så kommer du upptäcka att "vetandet" i den inte alls synkar med ditt nuvarande vetande. Ingen (utom möjligen dem som jobbar på jobb liknande Winston Smiths jobb, och trivs med det) skulle ju komma på tanken att dra in detta aftonblad och ändra. Man utgår ju från att folk fattar att förr är förr och nu är nu och att vetandet ökar.

Det händer inte ofta, men nån gång ibland råkar jag titta bakåt i min egen blogg. Alltså, jag har ju bloggat i nästan tio år (även om takten med ålderns rätt numera är ganska långsam), och fatta hur mycket rent skit jag har vräkt ur mig på den tiden. Twitter och facebook fanns inte när jag började blogga, så de eventuella utbrott av harm och vrede jag jag fick hade ingen annanstans att ta vägen, utom in på den här bloggen.

Bloggen du läser nu är dock inte bara fylld med idiotier och snabbt förbi-ilade tankar, utan på rena felaktigheter. Jag kan knappt titta på det mesta jag har skrivit, för jag skäms för mycket. Det rör sig inte bara om rena felaktigheter, utan saker jag har skrivit som jag inte alls kan skriva under på längre, eftersom jag nu tycker precis tvärtom.

Men går jag tillbaks och ändrar? Nä, möjligen skulle jag kunna lägga dit en uppdatering efter texten, där jag beskriver att "det du just har läst inte gäller längre, så tycker du att jag är dum i huvudet så tycker du det om mitt gamla jag, i det här fallet, och inte i mitt nuvarande." Å andra sidan finns det ju en fara i det förfarandet, då jag ju kan flippra tillbaks till att tycka det jag ursprungligen tyckte igen. Bäst alltså att låta bli över huvud taget.

Egentligen kokar det kanske ner till detta: Jag utgår inte från att de som läser min blogg är dumma i huvudet och inte fattar att då var då och nu är nu, men svt.se verkar ju tycka att deras läsare är det. Man skyller på att man inte vill att deras artikel ska kunna användas som propaganda (mot tiggeri, i det här fallet), men jag tycker hela saken luktar alldeles för mycket minneshål.

Inga kommentarer: