måndag, juni 16, 2014

Det fräcka femtiotalet

Jag har liggandes hemma en gammal katalog från 1955. Den är väl tummad och faller nästan i bitar. "HOBBY-FÖRLAGET BORÅS VÅREN-SOMMAREN 1955", heter den, och det är verkligen mycket hobby i den, som dess namn ju antyder. Många små motorer till radiostyrda saker finns däri, samt många saker man själv bygger, oftast av masonit.

Det finns också några sidor med skämtartiklar, och dessa har jag skannat in. De osar verkligen rätt unket, men på ett ganska lättsamt och lite oförargligt vis. Den översta bilden, "Könslivet", är visserligen ingen skämtartikel, men jag tyckte ändå att den var kul att ha med eftersom "rikt illustrerad" utlovas i annonsen, något som antagligen, i köparnas ögon, trumfar över den övriga texten.


Här följer dock skämtartiklarna. Jag tänkte först skriva något lustigt till var och en av dem, men jag kom inte på några lustigheter, och för övrigt är de ju faktiskt tillräckligt roliga i sig själva.


Ja, denna katalog ekar verkligen av sedan länge gångna tider; sånt som fanns förr men som inte finns längre, inte på ett levande och aktivt plan i alla fall. Faktiskt lite som denna min blogg.

10 kommentarer:

Elisabet. sa...

Å, Gud vilket jobb du har lagt ner på att få in bilderna! Jag tycker sånt här är helt ljuvligt .., och minns själv dom där reservoarpennorna med en pinuppa som - när man vände pennan upp och ner - tog av sig kläderna. Min pappa tyckte mycket om såna pennor ,-)

Johnny Söderberg sa...

Elisabet: Och jag tror faktiskt jag själv har ägt en sån. Mest fascinerad är jag dock av pin-up-tulpanen. Man kan ju fråga sig i vilka sammanhang en sådan skulle göra sig. Knappast på Nobelfesten, kan man tro.

Claes Samson sa...

Jag tycker bäst om den lilla asken med rumpan. Det är nog meningen att man ska skruva upp och stryka med tummen när man behöver tröst.

Johnny Söderberg sa...

Claes: Ja nån mening borde det ju vara med den, men det framgick ju inte. Kanske kunde man ha nån uppiggande doft däri, att sniffa på ibland. Fast det kanske skulle se märkligt ut.

Olle sa...

Fabricius-Möllers bok står i hyllan hos oss. Köper alltid den typen av böcker när jag stöter på dem.

Johnny Söderberg sa...

Olle: Aha, god läsning antar jag. Förresten, Fabricius-Möller - snacka om hög-låg namnkombination. :)

Första året i Hjo sa...

50-talet var fint. Var bara barn då men kommer ihåg att även på 60-talet fanns liknande annonser långt bak i kvällstidningarna.

Johnny Söderberg sa...

Första året i Hjo: Märkligt nog har även jag, som är född 64, vissa minnen av liknande saker. Det var väl en viss eftersläpning. När jag flyttade till Östermalm förresten, det var typ 83, så fanns det ett par gator från mig en sextidningsapparat på en husvägg, innehållandes magasin från äldre tider, typ 60 och 70-talet.

Anonym sa...

vad har hänt ? Jag vill också se pinuppor i pennor, det var så länge sen!

Johnny Söderberg sa...

benved: ja vad har hänt??