lördag, september 06, 2014

Hällristningen i Slagsta

Jag har en längre tid - ja, i åratal - tänkt ta mig till en hällristning, men det har liksom inte blivit av. I bakhuvudet har tanken varit: "Äsch, närmsta hällristning ligger väl minst 50 mil från där jag bor." Men så är det inte, utan det finns en i närheten, på buss/tunnelbaneavstånd från mig. Hällristningen i Slagsta.Den ligger alldeles nära vägen, och ca 10 minuters promenad från Fittja centrum. En bänk har man placerat framför den. Där satte jag mig en stund, och kontemplerade ristningen och tidens gång.Den är inte jättestor. Ett par meter bred, typ fem meter hög. Behändig, kan man säga.

ttrtr

Nedan ser vi en man på en båt. Jag undrar vad grejen i mitten är för något. Ett slags roder? Ett metspö?Bronsåldersmänniskorna var ena jäklar på att rita hästar. Bättre än vad jag skulle kunna åstadkomma, om jag försökte.Båtar och skepp. Hur stora var de? Var de havsgående, eller var de inte mycket mer än kanoter? Jag kan inte sånt där. Vill du lära dig så läs en bok.Jag filmade en snutt när jag var där, och lade upp filmen på facebook. Av nån anledning blev jag rätt nöjd med den, så jag lägger den här med.Smile!


2 kommentarer:

Stefan Jansson sa...

Det är bra med nyfikna arkeologer. Jag känner en som hitta grejor hela tiden.

Johnny Söderberg sa...

Stefan: det vore coolt om nån kunde göra en google-karta där gamla strandlinjer är dragna, så kunde man själv gå och leta.