fredag, januari 27, 2006

Plötslig död

Att man kan råka ut för läskiga och dödliga sjukdomar är man ju alltid plågsamt medveten om. Men sånt är inte plötsligt, det är bara beskedet som kommer plötsligt - själva sjukdomen har ju smugit sig på utan att man har märkt det. Äkta plötslig död är död genom våld - från människor eller oturliga omständigheter.

Jag läste om en kvinna som stod i duschen och fick ett rispat lår från en jägares vådaförlupna kula. Men tänk om hon hade böjt sig ner efter tvålen som just hade slunkit ur hennes grepp - då kanske kulan hade träffat hjärtat. Det hade varit plötslig död.

Jag läste om en amerikansk president som fick ett kamerastativ framför nyllet. Det föll mot honom uppifrån. Nu räckte det med att han "flyttade sig en liten bit till vänster och återtog kommandot." Men tänk om han hade stått en bit längre fram, och att det inte hade varit ett kamerastativ utan en tung strålkastare i 30-kilosklassen. Då hade det kunnat vara plötslig död.

Sånt kan hända; man kan bli träffad av blixten och få både istappar och kometer i skallen. Eller så kan man råka passera nån knarkare som plötsligt får för sig att man vill honom ont, och då kan det vara kört - då kan det bli plötslig död.

Tänk på det.

---
Andra bloggar om:

Inga kommentarer: