torsdag, mars 30, 2006

Vårkänslor

Jag tog en promenad på rasten. Under en halvtimmes tid knallade jag längs Djurgårdskanalen i solskenet. Jag hade bara kostym på mig, men jag frös inte alls. Solen glittrade verkligen mot isen.

Endast kostymen, som är min uniform, hindrade mig från att sätta mig på huk bland alla små forsar och flöden, och bygga små fördämningar. Allt rann verkligen nedåt idag. Allt som var snö och is på vintern skulle ner i sjön igen.

Man kan inte vara barnslig på arbetstid, inte ens om man har rast. Jag antar att uniformer tjänar som brandväggar mot sånt. Ändå skrapade jag ihop några små fördämningar med skon, men utom folks synhåll.

Våren och snösmältningen brukar ge mig en slags episk känsla. Den kanske är släkt med sense of wonder-känslan man kan få när man läser bra sciense fiction, eller kanske med historiens vingslag. Det känns lite mäktigt att bevittna återfödelsen av det som dog på hösten.

Man ser saker komma fram ur snön. Kanske nån enstaka flipflop-sko, ett barns tappade napp. Om inte annat så träder höstens och vinterns hundbajs fram i dagen, nu förändrad i både färg, form och konsistens. Luktfri nu? Jag funderade på saken, men vågade inte forska närmare.

När saker träder i dagen brukar jag tänka: där har vi vårens första (vad det nu är). Men är det egentligen inte höstens sista (vad det nu är)? Det är både och. Nappen, som tappades ur en barnvagn, och nu träder fram, är samtidigt höstens sista tappade napp, som det är vårens första hittade napp.

När jag ser den ligga där i solskenet, nu lite sliten och missfärgad, det är då jag får den där känslan. Och det är en annan vårkänsla än den man brukar prata om. En lite mer episk.

---
Andra bloggar om:

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hahaha... viist är det äckligt med all hundbajs som kommer fram. Mådde illa hela vägen hem från tunnebanan av alla kladdiga högar...kvälj...blä...

Anonym sa...

honken: Äsch. Det är våren!

Anonym sa...

Snart kommer sopmaskinen ... Brum, borta!

Anonym sa...

desiree: ja den är också ett vårtecken.

Anonym sa...

Fint skrivet! Jag har fortfarande kvar en idé från när jag var liten - när jag hittar vårens första spelkula vet jag hur det kommande året ska bli. Det är färgen på kulan som bestämmer det (både glaskulor och stenkulor räknas).

Elisabet. sa...

Om du skrev såna här små betraktelser dagligen i säg .. DN .., lovar jag .., jag skulle prenumera på den tidningen.

Anonym sa...

anna: Trevligt. Det är din version av Groundhog Day.

elisabet: Tack ;-)