onsdag, november 08, 2006

Vi ser ut, och låter annorlunda nu

Benny Andersson: "Man ser aldrig på sig själv som idol va".

Jag hittade ett klipp från 1975 inne på SVT:s öppna arkiv, där
bland andra ABBA intervjuas om hur det är att vara idoler. Uj, vilken brunorangemurrig stämning det är. Och som de talar - det låter som hämtat ur nån gammal Janne Halldoff-rulle.

Något har hänt med Sverige och det svenska språket. Vi pratar inte längre som man (även jag?) gjorde på sjuttiotalet, och ser självklart inte längre likadana ut. Till och med ABBA, som nog ansågs som ett rätt glättigt och ytligt gäng, ser ut och låter som ett gäng engagerade samhällskritiker/skogsmullar.

---
Andra bloggar om: , ,
Pingat på Intressant.se

8 kommentarer:

malin sa...

I tv:ns nyfödda era för en herrans massa år sedan var kommentatorer och andra medverkande åtsagda att prata med öppna a:n och på andra önskvärt tydliga sätt för att inget skulle försvinna ut i etern.

Ibland önskar jag att det var så än i dag. Hur många dussinprogram på reklamkanalerna utan textning har man inte fått spänna öronen till fördärvelse för att inte tappa tråden i?

Anonym sa...

Självklart förändras språket kontinuerligt. Men här tror jag mer att det handlar om hur mediaspråket förändrats. Vi hade ju monopol-TV på den tiden.

Agneta Fältskog var min prepubertala runkfantasi. Jag fick min goda smak bekräftad nu när jag såg henne i originalförpackning igen. Au naturelle klår hon alla moderna bimbo-wanna-bees med hästlängder.

Anonym sa...

BBC hade ett inslag häromdan där ett av deras nyhetsankaren plötsligt vände sif direkt till tittarna och fråhagde 2Would you like us to talk about 'blue-sky thinking' and to use more jargon on the news?" Någon hade gjort en undersökning om det här med slang och innesnack på tv. Jag hajade till - det här hade aldrig hänt i SVT, varken att en nyhetsuppläsare så direkt går i dialog med tittarna eller att man så starkt fokuserar språket i rutan.

Sen kollade jag vad "blue-sky thinking" egentligen är (och det har inte att göra med Midnight Oil, nej)

Anonym sa...

malin: Jag önskar också det. Jag älskar gamla filmer och sånt, bland annat för att de talar så skönt och tydligt.

blogge: Agnetha var bäst. Den andra kändes så vuxen på ett läskigt vis.

magnus: Jag försökte ta reda på vad "blue sky" betydde, men lyckjades inte. Mr Blue Sky är ju annars en bra ELO-låt.

Plastfarfar sa...

Blue-Sky Thinking can mean open-minded thinking or it can mean brainstorming, meddelar Wikipedia.

Anonym sa...

p f: Aha. :-)

Anonym sa...

fy jag var annifrid och jessica var björn&benny samtidigt när vi mimade i hopprep, malin var alltid agneta

Anonym sa...

lovisa: Jag var nog nån i the Sweet.