tisdag, oktober 30, 2007

Passar den?

Andra bloggar om: , ,
---
Jag, mitt videopysslande och min dator - vi tre spelar inte längre i samma lag. Det har blivit så att det bara är jag som har nån slags ambition. Mitt videopysslande vill haka på, men får ingen uppmuntran från datorn. Denne gör allt för att bromsklossa; vägrar synka ljud och bild, hänger sig, stänger av sig. Såklart att videopysslandet tappar sugen, trots mitt "kom igen nurå, grabben!"

Så jag håller utkik i brevlådan och på reklam-tv. Finns det nån dator som skulle passa mig, och som inte känns löjligt dyr? Bärbar eller stationär? En bärbar vore förvisso smidig, men hur mycket skulle jag behöva lägga ut på en sån? Passar det ens att redigera film på en bärbar dator?

Den här datorn på bilden här bredvid, till exempel, passar en sån för mig? Jag vill kunna videofilma med en vanlig kamera. Jag vill kunna stoppa in filmen och redigera. Jag vill samtidigt kunna ha Photoshop och ett par andra program igång. Uppfyller den mina krav? RAM-minnet är "endast" 1024 MB. Är det för litet?

15 kommentarer:

Nihonshu sa...

Vill du ha igång photoshop+andra program är det väldigt bra att ha 2 gig ram. Datorer är väldigt billiga idag, man kan få strålande kvalitet för humana summor (dvs under 10 000). En annan bra sak att ha är en multicore-dator, en dator med dual, trippel eller quadcore-processor. Bild och videoprogram nyttjar sånt ganska bra nämligen. Bildbehandling kretsar mer kring processorkraft+minne än det gör kring grafikkort faktiskt. Grafikkort är viktigt för datorspel och ev 3D-grafikbehandling.

Mitt råd till det som du är intresserad av är alltså: Snåla inte med minne, stirra dig inte blind på grafikkort och köp din dator från en datorfirma - inte från Elgiganten eller nån sådan industri. Det bästa är alltid att själv köpa lösa delar, men om det känns kusligt är det alltid viktigt att prisjämföra färdiga paket mellan olika firmor på sidor som pricerunner.

Nihonshu sa...

Köpte min egen dator från JME (deras egen modell) - och jag är jättenöjd. http://www.jmedata.se/default.asp

Nu är det en skånsk firma, men de säljer ju över postorder såklart via "datorbutiken".https://www.datorbutiken.com/se/Default.aspx

Det ger dig iaf en bild av prisläget.

Gustav sa...

Jag har en stationär gammal Dell (ca. 3-4 år gammal) med 256 mb ram. Och jag kan ha Photoshop och Firefox igång samtidigt!

Jag ska nog se om jag kan uppgradera den med lite mer minne...

stationsvakt@gmail.com sa...

nihon: Tack för tipset. Jag tar åt mig.

gh: Jag har 512 mb ram - åtminstone tror jag det.

Slacker sa...

Video kräver lite mer än så. Det viktigaste är att köpa en dator med utrymme för att bygga på. JME är mycket riktigt ett bra tips, jag köpte 2 gig ram där för 1200 spänn till min mac med 1024.

Plastfarfar sa...

Håller du dig kvar vid Windows, får du svårt att undvika Vista. Då är 2GB i det närmaste ett måste för att inte växlingsfilen ska jobba ihjäl sig.

Köper du en Vistamaskin men vill stanna kvar på XP så måste du försäkra dig om att det finns drivrutiner för vederbörande hårdvara.

stationsvakt@gmail.com sa...

slacker: 2 gig ram får det bli, det bestämmer jag nu. tack.

PF: Det ska jag fråga, när det blir aktuellt. tack.

Plastfarfar sa...

Webbhallen.com har alltid bra priser. Och en butik/utlämningsställe på Sveavägen 39 i Stockholm. Rekommenderas!

stationsvakt@gmail.com sa...

pf: tackar, de tänkte jag inte på. Där köpte jag ju faktiskt både min scanner, min kamera och min externa hårddisk.

deeped sa...

Vista kräver 2 gig för att fungera normalt med normala program. Ska du köra minnesätaren Photoshop lär du nog lägga i en gig till för att inte få gråa hår. Ska du sen köra Adobe Elements eller liknade videoapp lär du nog lura på att lägga krutet på en... mac. Faktiskt. Fördelen med den (även om den är dubbelt så dyr) är att du faktiskt kan köra Windows på den också - sömlöst. Jag är fascinerad.

deeped sa...

@gustav: du kör då antagligen en gammal version av Photoshop.

stationsvakt@gmail.com sa...

deep: Jag är för gammal för att lära om till mac. Antagligen - jag känner mig själv - slutar det med att jag köper ett paket på nåt pc-varuhus eller liknande.

Gustav sa...

deep.ed: Nej, CS2. Men det visade sig att jag hade 512mb :)

Anonym sa...

MacBook

stationsvakt@gmail.com sa...

john: Nä. Jag vill kunna ladda ner alla skumma, dåliga program jag hittar på nätet.