torsdag, november 29, 2007

Det ÄR en propaganda-affisch

Aftonbladet: "Klüft utnyttjas av högerextrem sajt". (Även SvD)
Varför skriva "sajt", när det är en blogg det handlar om? Jag tycker att man ska skilja på "hemsida", "sajt" och "blogg". Det är min åsikt, och jag kan inte riktigt underbygga den, utan det är bara en känsla jag har.

Och bilden då. Enligt artikeln så användes bilden som reklam för Finnkampen, och är: "Hjälteporträtt där friidrottsstjärnorna var omsvepta i flaggor." De var "illustrerade", dessutom.

Jamen vad tänkte de då, när de gjorde bilderna? Bara beskrivningen leder ju en till att tänka på gammal nationalsocialistisk (eller kommunistisk) propaganda från trettio-fyrtio-talet. Och när man ser den bekräftas det man tänkte. Det ÄR en gammal propaganda-affisch, och om Klüfts pappa inte trodde att den skulle uppfattas så - så fattade han fel. Möjligen kan han polisanmäla bloggen för att ha snott en upphovsrättsskyddad bild, eller nåt.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med du :)

Anonym sa...

Typiskt svenska medier att bajsa ner sig totalt över en blogg som Rakryggad.
All kritik ska tystas eller brännmärkas.

Kan vara värt att notera att Weine Berg har bytt ut bilden nu.

Anonym sa...

Förstår inte alls ditt resonemang. Oavsett om bilden är illustrerad eller ett foto är det ett lågvattenmärke att använda sig av en bild på en annan människa (känd eller okänd) utan att be om lov när man uttrycker sina egna politiska åsikter.

Weine Berg sa...

Det har varit ett fasligt ringande från medieföretagen sedan igår kväll, samt från Carolinas pappa som ringde vid ett tillfälle.

Det är tråkigt att jag inte har de juridiska kunskaperna om vad som gäller för montage och liknande. Det kanske inte ens var olagligt att använda bilden? Jag vet inte vad som är fallet, men jag vet att jag inte har råd med skadestånd och dylikt. Än.

Jag kommer förmodligen att skriva ett inlägg på min blogg om det skedda senare idag.


Weine Berg
www.rakryggad.net

stationsvakt@gmail.com sa...

noc: Ok.
anonym: Såg det.
anonym: Ja, man BÖR ju fråga, faktiskt.
Weine: Du får läsa på. Bilder är ett svårt område.

Nu stänger jag kommentarerna, för såna här grejer har en tendens att "dra iväg".