onsdag, december 19, 2007

Det läcker in i det normala

"Vi har skyldigheter att gå med på nästan vad som helst", säger Carolina Klüft och Stefan Holm. Ett datachip under huden vore modellen, fortsätter Carro. Det är kampen mot doping det handlar om.

Men fan, idrott är inte på riktigt. Jovisst, idrott är en pengakarusell, men likförbannat är det en privatsak och en låtsasvärld. Ungefär som lajvande; tänk om man skulle jaga lajvare i kampen på otillåtna lösskägg och sånt, låta dem bära gps-sändare i alv-öronen, eller nåt. Fan, vill de dopa sig så låt dem, eftersom deras beteeende ändå i slutänden kommer att infektera hela idrottsbranschen och skrämma iväg sponsorerna.

Carro kläcker ur sig den ena obehagligheten efter den andra, och man är glad över att hon inte är politiker. Hela hennes resonemang handlar om att hon är livrädd för att bli misstänkt för fusk. Skulle alla topp-idrottsmän ha gps:er under huden skulle man kunna följa hennes och de andras förehavanden, och kunna skilja äkta sportisar från falska - och då är det värt det, tycker hon.

Men det värsta är att hon är en förebild. Om nån politiker kläcker ur sig nån 1984-grej så blir det lite debatt i tidningar och i bloggar, men folk i allmänhet orkar inte lyssna, men när Carro säger så här så lyssnar folk eftersom de tycker att hon ju är en sån förebild och verkar vara så vettig och äkta och sportig.

Jag vet egentligen inte varför jag blir så upprörd. För det första skiter jag i allt vad idrott heter. Och för det andra skiter jag i att de dopar sig, eftersom jag tror att detta bara är en naturlig följd av att det finns en massa pengar i denna låtsasvärld.

Jag tror att det läskiga är, som jag ser på saken, att övervakningssamhället håller på att läcka ut bland vanligt folk som en normal grej. Rätt vad det är så tycker "vanligt folk" att det är helt okej att man bifogar en lista på besökta websidor när man deklarerar, och så vidare, och så vidare.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

12 kommentarer:

opassande.se sa...

Missade detta inlägg när jag själv gjorde en snabb kommentar, men passade på att länka upp det nu istället. Väldigt tänkvärt, Johnny, fattar inte varför övervakning är universalsvar på allt numer. Kanske för att man kan, upplever man det som att man ska (liten bastardisering av citat från jurassic park).

Niklas sa...

Även fast jag absolut inte anser att idrottsmän och kvinnor ska operera in ett chip under huden så tycker jag ändå att Klüft har en poäng.

Det hon vill säga, enligt mig, är att det system som finns idag inte fungerar. Tänk dig själv att rapportera vart du kommer vara det närmaste kvartalet. Och då räcker det inte med "hemma.. typ.".

Jag skulle aldrig klara av det.

Om de inte befinner sig på exakt den plats de sagt, på exakt den tiden på dygnet de sagt, så får de en liten prick. Tre prickar ger ett icke-negativt dopingresultat som du måste försvara.

Oerhört många idrottsmän och kvinnor har sådana prickar, och största anledningen till det är inte doping, utan just svårheten i att rapportera så långt i framtiden.

Så det där med GPS-sändare i en nyckelring vore väl något...

stationsvakt@gmail.com sa...

Opassande: Jag är så emot övervakning eftersom jag har pysslat med sådant en del själv - och verkligen känner till lockelsen av att se men inte synas.

niklas: Det skulle kunna uppstå en situation där de som inte vill ha chip/nyckelring automatiskt blir misstänkliggjorda bara därför.

Niklas sa...

Absolut, men så är det ju redan nu. Följer du inte deras regler så är du en fuskare. Råkar du glömma att jag ska komma så åker du dit. Har din farmor dött och du måste ändra dina planer och tänker inte på att ringa Idrottsförbundet så får du en prick. I korta drag.

Det faktum att du som elitidrottare blir testad går inte att förändra, om inte idrottare som den kazakstansa cyklisten Andrey Kashechkin får rätt. Han påstod att dopingtesterna strider mot de mänskliga rättigheterna. (Det sa han några dagar efter att han åkt fast för blodtransfusion i ett out of competition-test tidigare i år.)

Det är alltså inte endast planerade besök, då hade kontrollanten lika gärna kunnat ringa och så hade det inte funnits något problem. Men eftersom det handlar om fusk, och fusk går att dölja om fuskaren får reda på det i god tid, så måste det ske spontant och utan idrottarens vetskap.

stationsvakt@gmail.com sa...

niklas: Man kanske borde införa två olika "ligor". En där doping är tillåtet, och en där det inte är det. Hårdra det hela liksom.

Niklas sa...

Ja, faktiskt. Det kanske är den bästa lösningen tyvärr.

Om man, som jag, gillar cykling känns det som att det jag har att välja mellan är att konstant bli besviken eller att inse att alla(?) är dopade.

Och som det är nu så vill man ju tro på idrottaren, men allt för ofta blir de motbevisade i labbet. Trist.

Fri doping kanske kan vara något, då är det ju på lika villkor. Precis som om alla var rena.

Nihonshu sa...

Föga överraskande delar jag din åsikt fullt ut även i denna fråga herr Johnny. Sport är töntigt. Övervakning är hemskt. Sport+övervakning är bara läskigt.

stationsvakt@gmail.com sa...

Nihon: "Sport+övervakning är bara läskigt" - Det kan vara ditt valspråk på mynten du präglar när du blir kung.

stationsvakt@gmail.com sa...

niklas: Den som lever får se vart det leder.

Nihonshu sa...

9:-

Anonym sa...

Ja, det blir ett kontrollsamhälle. Visst. Men grejen är väl den att Carolina inte vill beblanda sig med fuskare eller att "folk" tänker: "De är likadana allihop".
Ungefär som om det varit ett fylleparty( ja, ursäkta uttrycket) och alla gjort bort sig, UTOM den nyktre/a. Då kan de inte säga: "Vi var lika fulla, allihop". Det var de INTE. Den nyktre går fri.
Våldsamt irriterande för fyllisarna - de stör sig på dem som sköter sig. Präktiga moraltyper.
Eller...?
M V H Molly Ginger.

stationsvakt@gmail.com sa...

Molly: Jag vet: Hon skulle ju kunna stoppa in en gps i sig själv, och lägga ut det på nätet - så att alla kan se var hon är. :-)