onsdag, december 26, 2007

Jag ska ta mig ett till mellannamn

Det här var ju märkligt. Jag har funderat på att byta namn. Inte byta namn, förresten, utan snarare lägga till ett namn. Jag har varit inne på att gå in på PRV och kolla upp saken, men det har inte riktigt blivit av.

Det märkliga är att jag slår upp tidningen nu, och ser att de skriver om att allt fler tycks vara inne på samma linje som jag.
"Borste, Draköga, Gåsull och Måntroll - några av 2007 års nya efternamn [..] Den som saknar inspiration kan gå in på PRV:s hemsida och plocka ur den namnbank som myndigheten satt ihop."

Ja, eller hur! Inte lär folk få heta det, hur mycket det än står i tidningen. Fattar inte folk att det bara är kändisar som får trixa med konstiga namn?

Men nåväl, det är ett extra mellannamn jag tänker mig. Efternamnet mitt får jag dras med. Jag har vant mig. Samma med förnamnet, och förresten vore det oartigt mot dem som en gång döpte mig att byta bort deras val.

***

Här (fast helt utanför ämnet) kan det vara på sin plats att be om ursäkt för gårdagens post. Jag fattade det nog inte då, men jag var verkligen dyngrak när jag skrev den.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
---
Ap-Dejt: Jag har kollat upp saken lite närmare. Jag trodde att mellannamn var det som lät som ett förnamn, men som låg mellan förnamnet och efternamnet. Nu visar det sig istället att mellannamnet är ett extra efternamn - ett sånt man kan ta sig när man gifter sig och inte kan enas om samma efternamn, och istället tar båda, typ "Kalle Svensson-Olsson".

Det jag ska göra är att lägga till ett extra förnamn. Om jag till exempel heter "Nisse Erik Andersson", så ska jag nu heta "Nisse Erik Måntroll Andersson". Och detta gör jag inte hos PRV, utan på Skatteverket. Åtminstone har jag förstått saken så.

18 kommentarer:

John Eje Thelin sa...

Fast jag undrar om inte det där med mellannamnets betydelse är ett modernt påfund. Av nån anledning tillåter inte svensk lag att man använder bindestreck för att sätta ihop två efternamn. Nej, man ska ha ett enda.

För jag anser kallt att Eje är mitt mellannamn, och det är då inget tillfört efternamn.

Sverige accepterar dock bindestrecksnamn etablerade utomlands, så vill man ha det så ska man gifta sig annorstödes och sen komma till Sverige med sitt bindestreckade efternamn.

John Eje Thelin sa...

Annorst_ä_des, ju.

stationsvakt@gmail.com sa...

John: Om du någon gång får en son kan han heta Jetson. :-)

Martin Klasch sa...

Vill du ha förslag eller har du bestämt vilket namn det blir då? (Annars har jag några fina i bakfickan.)

opassande.se sa...

Utan att ha läst artikeln du länkar till - undrar om inte namnändringstrender är google-relaterade. Inte kul om man vill kolla sig själv och det inte går att urskilja... ;-) Jag tror att det blir en tvärtom-trend om några år dessutom, alla vill ha ett så sammalikadant och anonymt namn som möjligt... *irrar iväg i teorier* Ska läsa artikeln nu.

stationsvakt@gmail.com sa...

p-e: Jag ska välja ett som är ganska högtravande och ganska patetiskt att ta. Men det är hemligt.

opassande: Du kan ha rätt - eller tvärfel. Historien må döma dig.

Unknown sa...

Jag lade ju till Nikke i somras:
http://www.lindqvist.com/b/nu-heter-jag-nikke-pa-riktigt
Kan det bli Stationsvakt kanske?

opassande.se sa...

hmmm... "emma opassande a-son" kanske kan va' nåt...

Förhoppningsvis har jag tvärfel, Johnny! :D Eftersom det var med tanke på att jag tror (som Peter på Disruptive sa till mig en gång) att anonymitet kommer att bli det nya "svarta" så småningom, med tanke på utvecklingen i samhället.

Nu har jag läst artikeln för övrigt...

Plastfarfar sa...

Vm faaan h'r inte blggat ooonöckter? Vlkmmen ij gääänget, Johnny Söderberg-Stationsman!

stationsvakt@gmail.com sa...

nikke: Vore ballt, men stationsvakt skulle nog inte bli godkänt.

emma: Jo, anonymitet är ju rätt exklusivt numera. Själv är man ju försent ute för det (eller var för tidigt ute, snarare).

pf: Lustigt att det är du man får inspiration.

Martin Klasch sa...

Låt mig gissa: Caesar, Brutus, Trojanus, Augustus...

stationsvakt@gmail.com sa...

p-e: Bra gjort. Inte helt rätt, men du är på rätt spår.

Martin Klasch sa...

Hm... Pompejus, Cassius, Julius, Augustus, Nero, Markus Aurelius, Claudius... Nej jag vet: Calligula!

stationsvakt@gmail.com sa...

p-e: haha, du tog ju med alla utom den rätta. .-D

Martin Klasch sa...

Jaha du, då återstår bara Numerianus menar du? Valentinianus(Är det ditt sätt att komma ut skulle jag kunnat fråga om jag vore så låg) Annars är ju Heliogabalus bland de coolaste. Men ska jag gissa seriöst skulle Titus, Maximus, Julius och Konstantin hamna högst upp. Men med dig vet man ju aldrig ;)

stationsvakt@gmail.com sa...

p-e: Fortfarande fel. Du har verkligen missat ett namn. Jag ska ge dig en ledtråd: James Kirk.

Martin Klasch sa...

Aha, ja alla floder går ju till Rom... så varför ska inte en flod kunna gå till Johnny.. eller nåt. Men jag tycker nog Heliogabalus är coolare så jag får väl ta det själv ;)

stationsvakt@gmail.com sa...

p-e: Heliogabalus: "..haft någon annan avvikelse i sin könsupplevelse" (wikipedia)
Nå: TIBERIUS! Fan, du räknade ju upp hela den kejserliga längden, och missade honom.