fredag, januari 18, 2008

Goda skäl till Coulrofobi

Brittiska forskare har upptäckt att barn, speciellt äldre barn, inte gillar clowner. Det märkliga, i alla fall för mig, är att olusten inför clowner har stannat kvar. Fast nu är det inte rädsla, utan bara just olust. Jag blir lite förbannad när jag ser dem, helt irrationellt förvisso, men så är det.

En clown är bara en vanlig idiot fast med smink, så vad är det då som är så skrämmande? Ja inte vet jag, men fenomenet har faktiskt en beteckning: "Coulrofobi". När man ser nedanstående bilder är det lätt att förstå varför man kan lida av den fobin.1 - Crazy Joe Davola från Seinfeld. 2 - Jokern från Batman 3 - Pennywise från "Det". 4 - Clownen under sängen från Poltergeist. 5 - Clowndockan från SAW. 6 - Otäck clown från The Nightmare Before Christmas.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,
Andra tidningar: SvD

11 kommentarer:

Nihonshu sa...

Inte konstigt att man som barn tycker de är obehagliga... det är ju ytterst obehagligt med vuxna som känner ett behov av att se ut så där och bete sig sådär. Det gäller även de äckliga mimarna.

stationsvakt@gmail.com sa...

nihon: Eller hur. Vad döljer de?

Anonym sa...

Oj jädrar! Jag ångrar lite att jag gick in här när jag ser bilderna du lagt upp. Det där är skräck för mig.

stationsvakt@gmail.com sa...

Emma: Jag såg det inne hos dig. jag trodde jag var den första som hade nämnt "Coulrofobi", men det var nog du.

Anonym sa...

Läste en artikel i Metro tror jag där de sa att vara rädd för clowner var ett pubertalt beteende för att man inte vågade bli vuxen. Carina

stationsvakt@gmail.com sa...

Carina: Det skrämmande är att clownerna inte verkar vilja bli vuxna.

Kléen Tröst sa...

Har aldrig gillat clowner, varken som barn eller som vuxen. Vill jag se mongoloider göra cirkuskonster går jag ner till dagcentret och visar ballen för brukarna där.

stationsvakt@gmail.com sa...

math: Haha!!

stationsvakt@gmail.com sa...

math: Glöm inte att filma.

Anonym sa...

Själv har jag inga problem med "läskiga" clowner, såsom captain Spaulding från House of 1000 corpses. Men "vanliga" clowner gör mig halvt panikslagen. Likadant med Teletubbies och figurerna ur "I drömmarnas trädgård". Jag litar inte på någon som är för färggrann och för glad...

stationsvakt@gmail.com sa...

Haha, "I drömmarnas trädgård" var jag tvungen att googla, sen såg jag vad det var. Men gick det i Sverige?