tisdag, januari 15, 2008

Twingly-redaktör - ett svårt jobb

I Bloggtidningen kan man läsa att det snackas om ena slags Twingly-redaktörer. Jag vet inte hur långt planerna är skridna, men jag kan tänka mig att om det blir verklighet - så blir det ett svårt jobb. Jag tänkte illustrera hur svårt det är med ett par påhittade exempel.

----------------------------------------
(Exempel 1)
Det är förbjudet i Kaukasus att bli våldtagen

Jag läser i Metro om en man som får ett telefonsamtal. Han får höra att hans fru har blivit gruppvåldtagen. Vad gör han - tröstar han henne? Nej, självklart inte - han försöker hugga ihjäl henne. Jamen självklart, så gör man ju i ociviliserade länder, man kan inte vänta sig bättre av dem.

Men så läser jag att detta utspelade sig .... väster om Stockholm!! Men vad i helvete? Den jäveln bor i Sverige, men kör efter sitt gamla hemlands lagar (frun säger, i artikeln, att det är förbjudet med våldtäkt i Kaukasus). Jamen vad ihelvete - vad gör han då här?! Go home, för fan!

----------------------------------------
(Exempel 2)
Sex, sex, sex

Jag sitter och bläddrar i DN:s nyhetsflöde. Fan, allt - eller åtminstone rätt mycket - verkar handla om sex på ett eller annat vis:

Lag mot sexistisk reklam föreslås
Gruppsex, festsex och kompissex
32-åring dömd för vigraförsäljning
Barnflickan skrek och grät
Unga sexbrottslingar allt fler

Varför är det på detta viset? Är det en slags undermedveten, djuriskt lockelse som gör att våra ögon dras till ordet sex? Kanske det, men ett annat skäl kan vara detta - att siffran sex är det första perfekta talet. Undermedvetet kanske vi söker oss mot en slags matematisk skönhet. Och tänk så här: en artikel som handlar om sex - placerad inom det gyllene snittets område på tidningens framsida, den blir nog den mest lästa.

----------------------------------------

Svårt, som sagt. Exempel 1:s blogginlägg - hur ska man bedöma det? Ger det läsaren något mervärde? Nu har ju inte Metro några Twinly-länkar, men om man antog att det var så, så hittade ju läsaren till bloggen via tidningen, så själva nyheten har inget värde där. Ett värde skulle kunna vara själva tonen. Här handlar det om någon som har blivit förbannad över något, och använder bloggen till att spy galla i, vilket kan vara underhållande för läsaren.

Men det behöver inte vara så. Bloggen skulle kunna ingå i ett nätverk av bloggar som ser som sin främsta uppgift att rapportera om brott begågna av invandrare, och utnyttjar Twingly-funktionen till att belysa sitt korståg. Svårt för en redaktör som måste tänka på tidningens aktuella PK-ribba, men samtidigt inte vill vara en censor.

Exempel 2:s post är om möjligt ännu svårare. Första delen av posten är ju ett klart fall av länkfiske, alltså ett sånt som borde städas bort. Å andra sidan flyter postens senare del ut i en slags utvikning om siffermystik, låt vara på ett töntigt sätt, men ändå med ett slags mervärde i och med sina länkar till Wikipedia. Svårt, som sagt, jag skulle inte vilja ha det jobbet.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

14 kommentarer:

Anonym sa...

Hmmm... jag har ingen kommentar angående våldtäkt eller sex, jag tänkte bara tala om att jag drömde om dej inatt.
Du bodde i en kompis lägenhet nånstans i Italien, och eftersom jag ändå skulle dit med min kompis passade vi på att hälsa på dej.
Du var dej dock inte lik från dina bilder, du hade ca 3-4 cm långt gyllenbrunt hår och runda glasögon.
Ba' så du vet!

stationsvakt@gmail.com sa...

suvi: Jag är alltså din dröm kille. Nå, när jag låg i lumpen hade jag ofta linser, men jag hade även glöasögon - runda. Och håret var som på bilden här.

Anonym sa...

Som i andra sammanhang med stora mängder information skulle det vara skönt med ett bedömningssystem. Högt eller lågt förtroende. Google vore inte den mest använda sökmotorn om de inte hade hyfsat sortering efter relevans.

Jag tror inte en redaktör är bästa garanten för att sortera blogginlägg efter förtroende och relevans. Kanske bättre att låta läsaren bedöma, och ge såväl inlägg som bloggare med högt förtroende en plats högt på listan.

stationsvakt@gmail.com sa...

håkan: Eller helt enkelt ett system som inte tillåter obegränsade twingligar per dag eller per post.

Nihonshu sa...

Tror inte alls att en redaktör kommer funka, eftersom det oundvikligen kommer innebära särbehandling av bloggar som redaktören gillar, respektive ogillar rent allmänt. Maktmissbruket kommer bli totalt, bättre med något automatiskt hinder likt det Johnny föreslår.

stationsvakt@gmail.com sa...

Nihon: En och annan kanske skulle älska den makten - att sitta där som självaste överste-PK-tomten, och sålla agnarna från vetet. :-)

Martin Klasch sa...

http://adage.com/images/random/cn02_0620_06_02.jpg

stationsvakt@gmail.com sa...

p-e: haha, fan vilken bra.

Anonym sa...

Var nyss inne på Aftonbladet och fick syn på deras sökruta. Under den står några populära ökningar, de tre första är "Sex - Göran Persson - Tito Beltran". Hmmm, intressanta bilder smyger sig på... ;)

stationsvakt@gmail.com sa...

magnus: När man ser Tito eller Göran sexa så säger man:
Tita, vad gör'an?

Björn Wadström sa...

Bra skrivet. Frågan är rätt komplex. Den lär väl debatteras mer.
En vinkling är att för att förhindra "missbruk" så införs en ytterligare censur. Det är nog illa med yttrandefriheten redan.

stationsvakt@gmail.com sa...

Björn: antagligen blir den enda vägen för en redaktör att helt enkelt plocka bort rena olagligheter, typ som en moderator på ett forum.

Anonym sa...

Men kära nån! Då lyckades jag drömma om lumpenversionen av dej! ;) (Ja, naturligtvis är du min drömkille! En av kanske hundra i mitt stall av drömkillar.)

stationsvakt@gmail.com sa...

suvi: En av hundra. På så vis.