måndag, april 14, 2008

Chip

Jag har börjat om och börjat om på den här posten flera gånger. Skrivit, strukit. Skrivit, strukit. Jag hittar ingen ingångsvinkel till det jag vill komma fram till. Så jag tar det i korthet bara, vad jag tycker.

SpårningschipI England, såg jag på tv för ett par år sedan, låter rika föräldrar operera in ett chip under huden på sina ungar. Det är för att de ska kunna spåras om de blir kidnappade (eller går bort sig). Skulle man inte kunna göra nåt liknande på brottslingar av 42-åringens typ?

Då menar jag verkligen just hans typ - en dömd figur som polisen vet är en återfallare, en sån man plockar in om det händer nåt i hans närområde. Alltså inte ett chip i vanliga våldare som slår folk på käften då och då, utan såna som är notoriska - såna som psykologer kan misstänka är ej behandlingsbara.

Man skulle installera chipset djupt. Stoppa in det på ett ställe han inte kan nå med egna verktyg utan att sabba sig själv totalt. På så vis kunde polisen hålla koll på den typen av skurkar, eller åtminstone kunna stryka dem från de misstänktas lista, och på så vis jobba mer effektivt.

Låter jag som en kontrollsamhälles-fascist nu? Bergis. Men vad tusan ska man göra då?
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . SvD, Ab, DN

8 kommentarer:

Niklas sa...

Jag håller med dig, för det är en viktning av en människas säkerhet ställt mot en annan människas anonymitet.

Och har man är återfallsförbrytare kanske man inte har lika stor rätt till anonymitet längre, till förmån för andra människors säkerhet alltså.

Daniel sa...

Du kan förstöra ett chip oavsett hur djupt du implanterar det med hjälp av elektromagnetism. Det vore väldigt riskabelt att överlåta en del av säkerheten till ett chip.

Och sen tror jag inte man kan implantera chip djupt av medicinska skäl heller.

Anonym sa...

Jag tycker alla ska dna-testas vid födseln. Faderskapsfrågor klargörs direkt, inga spekulationer. Hittar man blodspår i samband med nåt misstänkt kan man hitta offer/förövare via databanken.

Ett datachip vore inte dumt heller. Om alla aktiviteter registrerades skulle man bli besatt av att göra rätt för sig. Ingen skulle våga vara otrogen eller vabba utan att ungen är hemma, osv. Inga gamlingar virrar omkring och fryser ihjäl, tonåringarna kan inte gå på fester de förbjudits närvara på.

Att brottslingar förvärvat sin rätt till privatliv är en sak, men den som kidnappas och hamnar på tippen är kanske skulle uppskattat att inte bara ha försvunnit spårlöst.

stationsvakt@gmail.com sa...

Alla: Det vore ju coolt om det kulle funka. Det kanske är teknik som kommer. Det där med dna är jag tveksam till, men att dömda brottslingar ska dna:as tycker jag.

rigg sa...

Det finns en kroppsdel man kanske skulle kunna operera in chipset i, djupt, så han skulle sabba sig - göra sig "obrukbar" vid egenhändigt försök att avlägsna det. ;)

stationsvakt@gmail.com sa...

rigg: Du menar tummen va? ;-D

rigg sa...

Näää... Vilken kroppsdel skulle du minst av allt bli utan, näst efter att bli halshuggen alltså?

stationsvakt@gmail.com sa...

rigg: Jag förstår vad du menar.