onsdag, augusti 13, 2008

Allah väcker anstöt, men inte Oden

Jag vet inte hur många gånger jag har bloggat om namn, men många är det. Och min käpphäst har alltid varit att det är ett jävla sätt att myndigheter ska få bestämma vad folk ska heta och inte heta. Det är ens föräldrars jobb (och ens eget, om ens föräldrar klantar till det) , och förresten borde myndigheterna nöja sig med personnumrena.

GP, Exp, SvD, Metro

Men nu ska tydligen reglerna mjukas upp, har man kunnat läsa. Så bra då. Metro skriver om en kille som får heta Fantomen. Tja, helt okej om man frågar mig, men sånt där som registrerat varumärke och liknande kan säkert sätta käppar i hjulet.

Men, skriver Metro också, trots att det nu mjukas upp är fortfarande vissa saker ett no-no: Allah, till exempel, det får man inte heta: "Nej, väcker anstöt." Lemhufvud är ett gränsfall, och Kaninen är okej, men alltså inte Allah.

Vet man att det väcker anstöt? Jag menar - har någon dikterat villkoren för Skatteverket? Mig veterligen får man heta Tor, och mig veterligen får man heta Frej och Freja. 151 män i Sverige heter Oden (svenskanamn.se), och Loke är ett namn som ökar. Så varför inte Allah? Kan det vara så att Skatteverket bara tror att det väcker anstöt?

Som sagt, de ska inte tro, tycka och bestämma så jäkla mycket. Låt folk få bestämma själva. Förresten, kom jag att tänka på - undras om man kan lägga till ett h i Allan?
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

12 kommentarer:

Peace in mind sa...

Och så hade vi det ryska rödhåriga bombnedslaget Alla Pogacheva, du vet i Jacobs Stege?! Väckte hon anstöt?

Varför inte sjunga lite "We shall over come" så här på morgonkvisten...

Pseudonaja sa...

Problemet är kanske att Allah betyder "gud"?
Den konspiratoriskt lagde skulle väl kunna få det till att det är en del av den självcensur som tyvärr finns i Eurpoa idag med nedplockade tavlor på konstutställningar (Göteborg) och intställda operaföreställningar (Berlin).

Å andra sidan så kanske det inte är svårare än att skulle låta väldigt konstigt om någon hette Gud Johansson?

Daniel sa...

Folk heter ju Theo... Så varför inte Allah?

Förklaringen stavas PK och rädsla inför muslimer och har att göra med att muslimer inte tål andra åsikter än sina egna utan att börja hota.

Daniel sa...

Theo betyder då Gud eftersom det kommer av ordet theós (gud på grekiska) ifall någon inte förstod

stationsvakt@gmail.com sa...

anna: Vi kanske ska sjunga In-shalla over come? :-D

pseudo: Men tänk om man råkar vara gud. Då borde man ju få heta det.

antimonite: Ah! Då får också ordet teologi sin förklaring. Tack.

Anonym sa...

Haha, vem fan vill heta Allah, inte en muslim iaf. En annan skulle heta det bara för att jävlas. :P

Theo är mycket finare namn!

stationsvakt@gmail.com sa...

miranda: Man skulle kunna heta Allah Nils Morisette.

Anonym sa...

Gud är inget namn, det är en titel! Man kan inte gärna heta titlar i förnamn, folk skulle bli ...förvirrade... Hur skulle det se ut om någon skulle heta "Major" i förnamn? Major Bengtsson? Kapten löjtnantsson? Nja... Kanske kan det vara ok att heta utrikiska titlar i Sverige... Eller kanske inte... Vad vet jag.

Sedan ska kanske nämnas att ingen heter Theo, annat än av okunskap. Namnet är Teodor eller Teofilius eller liknande. Dessa får sedan heta Teo eller Teddy. Och sedan finns det obildade föräldrar som inte förstår bättre än att döpa sina barn till kortformer.

stationsvakt@gmail.com sa...

mumfi: Å andra sidan - då är inte heller snövit ett namn, utan en beskrivning på en färg.

lord Fredruk sa...

@Pseudonaja: I Göteborg heter gud "Johansson".

Anonym sa...

Nja - jag tycker nog man måste hindra tokiga föräldrar från att ge ungar vilka namn som helst. Det är inte omöjligt att det är farligt att heta Allah, och vilken unge vill heta Skövde eller Bajskorv? Eller Turbosnoppen? Eller Formel 1?

Vuxna, däremot, kan få kalla sig vad de vill!

stationsvakt@gmail.com sa...

ab: Jag skulle kunna tänka mig att heta Formula 1. :-)