söndag, september 21, 2008

Varken

Jag läser om att ordet varken håller på att försvinna - till förmån för vare sig och liknande. Det var väl synd, tänkte jag, men tänkte sedan att fan, jag kanske inte använder't själv så ofta. Men faktiskt, och som tur var, så gör jag det. Jag kollade upp saken i min sökruta, och fick fram (trots att jag är usel på matematik) att jag i genomsnitt lägger in ett varken i var trettiosjunde post. Det är varken bra eller dåligt, och jag vare sig svära eller ej på att jag använder't korrekt varenda gång, men åtminstone kommer det till bruk.

Ordet varken betyder förresten tamsvin på nederländska.

Tamsvin.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hörru, det ska vara en negation när du använder "vare sig". Det står i den länken du lade in ju.

Har man blivit gammal när man tycker språkspalten är kul?

stationsvakt@gmail.com sa...

mumfi: Jag vet, jag läste artikeln och tänkte på saken. Men ändå tycker jag att det ser rätt ut, även om det är fel. Då förstår man vilka problems unga och invandrare ställs inför.

Anonym sa...

Jo, jag måste erkänna att dendär negationen inte ser ut att saknas... Jag skulle aldrig använda en negation i varken, det ser fel ut. Men vad gäller vare sig så är det inte lika lätt.

Men nu när jag vet så ska det nog bli bra, man lär sig något varje dag :)

Anonym sa...

Vojne! Jag använder varken eller stup i kvarten och visste inte ens att det fanns regler i sammanhanget. Nyss hade formuleringen "Det bästa vore om vi inte hade behövt besluta varken eller"

Och jag som trodde att jag hade koll ...

stationsvakt@gmail.com sa...

mumfi/frj: Nu blir det jobbigt det här ... nu börjar psykiska blockeringar inför användandet av orden skapas. :-)