fredag, april 17, 2009

Proportion?

Fällande dom i Pirate Bay-målet: 30 miljoner kronor i skadestånd och 1 års fängese.
[DN, SvD, Ab, Exp, SSvD].

Tänk om de fyra - istället för att begå det hemska och oerhörda brottet att tillhandahålla ett sökverktyg - hade valt att slå ner någon på stan (i min bok ungefär en miljard gånger allvarligare) - hade straffet då blivit nåt liknande? Jag menar, straffen måste ju stå i proportion, inte bara till brotten, utan även till varandra.

Förresten, påminn mig att aldrig mer läsa en rad av vad Dick Harrison skrivit.
---
Läs även andra bloggares åsikter om
---
Upd: Här är speltidningen Subdog.se's inställning i frågan. Det handlar ju mest om musik och film när det kommer till fildelning verkar det som, så att läsa om vad de tycker kan nog nyansera bilden.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

Straff är per brott. Domarna kan bara använda den straffskala som finns för just detta brott. Jag har själv varit nämndeman ("lekmannadomare") och det är upp till lagstiftarna att bestämam vilka brott som anses grova och vilka som är harmlösa.

Min erfarenhet är att vanliga människor som du säger ser mycket allvarligare på våldsbrott än andra brott.

Jag jobbar själv med upphovsrätt så jag är ganska glad att det slås fast vad som är brottsligt och inte. Det hårda straffet gissar jag är pga TBP massiva omfatting och typen av åtalade personer.

Dessa åtalade säger öppet att de är emot upphovsrätt, erbjudre tjänster för att försvåra plisutredningar av upphovsrättsintrång, lever på något sätt avsiktligt utanfr samhället osv. Det tror jag påverkar domarna- säkert hade dte blivit mildare straff om det var ångerfulla personer som envist bett sajtens användare att använda verktyget ansvarsfullt och inte bryta mot lagarna. Domare gillar lagar du vet...

-Peter

stationsvakt@gmail.com sa...

Peter: Jovisst ska lagar finnas, om inte annat för att domstolarna inte ska döma godtyckligt.

Men jag tror det går en fet gräns - en ravin - mellan vad "vanligt fölk" och vad lagstiftaren/myndigheterna tycker är rätt.

För min egen del tycker jag att våld alltid ska straffas hårdare än stöld.

Anonym sa...

Toni Alldén som dömdes för mordet på Carolin Stenvall i Gällivare ska enligt Tingsrätten betala lite drygt 300,000 kr sammanlagt i skadestånd till dom anhöriga. Kommer knappast att bli nämnvärt högre när/om målet tas upp i hovrätten.

Det är nog bara upphovsrättsmaffian som är så hemmablinda att dom inte inser det absurda i detta skadestånd.

Själv är jag förvånad att de blev dömda överhuvudtaget, men det är ett annat ämne:-)

stationsvakt@gmail.com sa...

mrarboc: Ja på mig blir det ju helt uppenbart att från statens sida sett så är människoliv mycket mindre värt än pengar.

Magnus sa...

Domen känns lika proportionerlig som ett tolv minuter långt trumsolo av en överförfriskad Carmine Appice. Hoppas att hovrätten visar mera vett.

captcha: genfeis ("is i Genève", elegant diplomatparty?)

stationsvakt@gmail.com sa...

magnus: Gullig film:
http://www.youtube.com/watch?v=AHrrldQYS3c

Anonym sa...

Det är klart att det måste bli en fällande dom i ett fall som detta. Det är nåt helt nytt som måste gå ända upp i högsta instans. Det går iofs inte att göra jämförelser med våldsbrott, men man skulle - med lite fantasi - kunna jämföra TPBs delaktighet i brottet med Helge Fossmos; dvs det är TPB som är anstiftare och TPBs användare utförare.

Martin Klasch sa...

Det tjänar väl föga att hålla på och jämföra straff på det där sättet. Det blir lite av äpplen och päron trots att straffsätten är liknande. Frihetsberövande, samhällstjänst och böter är ju trots allt de enda sanktionerna vi har att ta till i vårt samhälle. Värdering av brott är ju ungefär lika knepigt/omöjligt som att värdera arbete vid lönesättning. Man kan både argumentera hit och dit för olika ståndpunkter. Ponera att en person tekniskt sett till att tömma några tior från samtliga bankkonton i landet och därmed stulit säg 50 miljoner utan att någon enskild egentligen drabbats nämnvärt. Ska den personen endast få lite samhällstjänst? Vill du ge personen några månaders fängelse eller mer så närmar du dig genast sånt man kan dömas till för misshandel. Med andra ord så finns det många typer av brott som på något sätt måste beivras men vi har ganska få varianter att göra just det.

Men det är klart om man tycker att de här piraterna i princip är oskyldiga och inte borde straffas alls så blir ju allting oproportionerligt. Eller hur, Johnny?

stationsvakt@gmail.com sa...

anonym/p-e: Jag lyssnade på hela rättegången på radio. Och vad man än må tycka om fildelning, så tycker jag inte att åklagaren lyckades bevisa något som kunde leda till fällande.

Martin Klasch sa...

Som sagt, då blir ju allting oproportionerligt, eller hur?

Diskussionen om straffvärdering och proportionalitet är mer intressant...

stationsvakt@gmail.com sa...

p-e: Det ÄR intressant. Den enkla grundtankan är ju att allt borde ha ett värde, typ snor man en kola får man böta dess dubbla värde och så vidare. Och typ nyper jag nån jag möter på gatan i näsan så borde det klassas som värre än att ta till exempel två kolor. Sånt här kan man nog babbla om i evigheter utan att komma fram till nån smidig lösning.