torsdag, december 03, 2009

Nixoglyf-fynd i Skogås

För en sisådär tretusen år sedan hällristades det friskt här uppe i norden. Man gjorde så kallade petroglyfer - högg i sten. Det har människan gjort sedan tidernas gryning - eller åtminstone i 20 000 år.

Igår kväll, på väg hem från jobbet, passerade jag en sandlåda. Den lystes upp av en svag gatubelysningen. I frosten på sandlådans lock syntes fördjupningar, dragna och strukna till ord och symboler.Jag plåtade den, eftersom jag tyckte klottret var allmänt knasigt. När jag sedan tittade på bilden i datorn slog det mig att ristningar i snön antagligen är ännu äldre än all slags hällristning. Ristningar i snön går säkert tillbaks till tiden innan vi ens hade blivit människor.

Vem vet hur många upptäckter, uträkningar och fantastiska bilder som genom tiderna har gått förlorade i tö och snösmältning? Oändligt många, är nog svaret på den frågan. Så för att ära dessa bortglömda konstnärer och deras borglömda nixoglyfer* ritade jag av symbolerna på denna moderna ristarhäll - att bevaras för framtiden.Vad budskapet just i det här fallet är vet jag inte, men arkeologer och etnologer brukar ju göra religiösa och rituella tolkningar, så det är väl nåt i den stilen. Fast just nu slog det mig förresten att jag kanske borde ha ritat av dem i den ordning de återfanns på locket. Att kasta om dem, som jag gjorde, kanske fördärvar budskapet.

*(Nix=latin för snö. Glyf= grekiska för ristning)
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,
---
Update: Jag gjorde en tumblr-blogg, utifall det skulle bli en vana att fota nixoglyfer: "Swedish Nixoglyphs".

6 kommentarer:

Sanna sa...

:D Vilken otrolig upptäckt Johnny. Tur du fotade så inte detta fantastiska budskap skulle gå oss miste då temperaturen kanske skulle bli åt lite varmare grader.
Ha en kanondag.

stationsvakt@gmail.com sa...

Sanna: Ha en sån dag du med. :-)

Daniel sa...

Det komiska i det seriösa, eller det seriösa i det komiska.. välj själv... är ju att du är inne på en mycket intressant fråga här. Som fd arkeologistudent undrade jag verkligen ofta just över hur mycket religös symbolik vi tillskriver alla hällristningar i de officiella teorierna.

Jag köper det inte, folk har pillat naveln och klottrat för klottrandets skull i alla tider, det är fan ingen modern uppfinning.

stationsvakt@gmail.com sa...

Terra: Så tror jag med.

Anonym sa...

Nixoglyf-fynd från 1800- talet:

En bonde sa till sin hustru på morgonen.
-Jag ser att pigan och drängen har förlovat sej.
-Hur kan du se det, sa hustrun (bondmoran)
-Drängen har pissat pigans namn i snön.
-Det kan han väl ha gjort utan att dom förlovat sej, sa moran.
-Tja, det är ju pigans handstil, sa bonden.

Därav lär vi oss att skrivkonsten var utbredd redan på 1800-talet!

stationsvakt@gmail.com sa...

anonym: Synd att inga kameror fanns.