måndag, augusti 13, 2012

Pulsen

Jag fick en pulsmätare av brorsan. En födelsedagspresent ett par dar i förväg. Ingen jätteavancerad sak, vilket jag är glad över, bara en klocka att ha runt handleden och ett slags bälte att ha runt bröstet. På det hela taget en rätt diskret historia, som man glömmer bort att man har på sig, vilket är bra. På Wikipedia kan man (förkortat) läsa om puls:
Vilopuls, den puls brukar man ha när man vaknar eller när man har vilat under en längre tid. (Extremt vältränade människor, typ Gunde Svan i sin storhets dagar, kan ligga nedåt 30 i vilopuls.).

Arbetspuls, den puls man har vid vardaglig kroppsansträngning. Ligger någonstans emellan vilopuls och maxpuls, vanligen mellan 60 och 100bpm.

Maxpuls, den maximala puls som kan uppnås vid ansträngning.  Maxpulsen är relaterad till vilken ansträngning man utsätter kroppen för. Maxpulsen kan inte påverkas genom träning utan man föds med en viss maxpuls som sedan sjunker med ca ett pulsslag varje år av ens liv. En vanlig uppskattning av sin maxpuls är 220 slag minus sin ålder. Vuxna personer har vanligen en maxpuls mellan 170 och 220bpm. Den individuella skillnaden är stor.
Vad min vilopuls är vet jag inte, för jag har inte mätt. Min arbetspuls däremot, den har jag mätt nu på morgonen, och den tycks ligga nånstans i krokarna kring 71. Fast mitt arbetes största ansträngning består ju vanligtvis i att bara sitta still och möjligen trycka på musknappen då och då, så den egentliga arbetspulsen ligger nog ett par snäpp högre.Vidare läser jag på Wikipedia att för att förbränna fett bäst så ska man ligga på ca 80% av sin maxpuls när man tränar. Detta innebär för mig - om jag nu har 172 i maxpuls (har inte testat den heller) - ska ligga på 137,6. Det kan bli kul att kolla upp den saken nästa gång jag springer.

6 kommentarer:

josephzohn sa...

Nu blir det ny puls i han Johnnys liv :).
Intressant det där med att man förbränner mest fett vid 80%, har jag aldrig hört förut .. själv ligger jag betydligt högre när jag tränar, men det är ju kanon om man kan varva ner lite :))

stationsvakt@gmail.com sa...

Ja, varva ner lite. :)

h.skoldebjer sa...

Av någon anledning har jag extremt svårt att nå en normal maxpuls. Jag brukar aldrig komma upp i mer än ca 140, även om jag är totalt slut. Vete tusan vad det beror på.

stationsvakt@gmail.com sa...

Jag har läst mig till att det är väldigt stor variation mellan personer, samt att icke-idrottsmän tenderar till att inte våga sig upp till sitt maximala yttersta.

h.skoldebjer sa...

Jo, jag har också hört att det finns stora individuella skillnader.

stationsvakt@gmail.com sa...

Undras förresten om näsandning kan göra nån pulsskillnad.