Bränderna var så intensiva att personer stående ute på gatan sögs in i brinnande huskroppar.Man upphörde att bomba efter ett par dagar. Då låg staden i ruiner. Det uppskattas att mer än t v å h u n d r a f e m t i o t u s e n vanliga människor strök med i detta förintelseanfall; stadens betydelse som strategiskt militärt mål känns som futtigt i jämförelse med dödsantalet ... rentav en bortförklaring.
En av fördelarna med att vara den på vinnande sidan är att man får skriva historien, och historien om Dresden den trettonde februari 1945 har det varit jämförelsevis ganska tyst om - åtminstone sett från min horisont, för jag kan inte minnas att jag fick höra ett enda ord om händelsen i skolan.
Anledningen till att jag överhuvud taget vet att det hände var att jag som tonåring läste Kurt Vonneguts "Slakthus 5". Denna bok filmatiserades 1972 och finns faktiskt i sin helhet på youtube. Jag har inte sett den, men det kanske jag gör vid nåt tillfälle. Jag minns inte jättemycket av boken, även om jag minns att jag gillade den, men jag minns att det var den som fick mig att läsa på lite om eldstormen i Dresden.
10 kommentarer:
Sven Lindqvist skriver en hel del om Dresden, och om de allierades bombkrig mot Tyskland i "Nu dog du - Bombernas århundrade".
Dresden hade inget som helst militärt vrede - men den brittiske flyggeneralen "Bomber" Harris bombade medvetet civilbefolkningen för att, som han trodde, "knäcka tyskarnas krigsvilja". Ren terrorbombning. I själva verket blev resultatet det motsatta: ökat motstånd. Till priset av hundratusentals liv - barn, åldringar, kvinnor.
Harris avstod däremot aktivt från att bomba t ex oljedepåer och oljeindustri - vilket verkligen kunde ha förkortat kriget.
När en staty av Harris avtäcktes i London för några år sedan ledde det till en hel del protester.
Jonas: Man får vissa För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras-vibbar av denne Harris när man läser om honom och hans pushande för bombningar.
Tack för filmtipset. Har tidigare läst om Bomber Harris. Krig är aldrig kul, om man säger.
Stefan: Det ska va snöbollskrig i så fall, det kan vara rätt kul. :)
Folk gillar att dela in människor i goda och onda. Då blir Dresden ett problem.
Noga räknat tycker jag att Versailles-freden, som sög musten ur tyskarna, också kan förklara mer av vad som hände under andra världskriget än tanken att den mytologiska Ondskan plötsligt visade sitt ansikte.
Staffan: Ja, mycket skit som hände på 40-talet kan nog spåras tillbaks till fransk bitterhet på 20-talet.
Bombningen av Dresden är inte nedtystad direkt, mycket kritiserad är den(för många civila dog för att det skulle vara "försvarbart, värre än Hiroshima med mera) men du hade kanske dålig historielärare, såna finns en del...
Inihelvete tur att det är vinnarna somi alla fall - för annars hade det varit nazisterna...
rättelse: tur att det är vinnarna som skriver historien i detta fallet
Marshallhjälpen, man tänkte att samma tyska bitterhet som efter versaillesfreden inte skulle bli efter det andra världskriget, därför massor av pengar till återuppbyggnaden...
Anonym: ja, i detta fallet kanske det var tur att vinnarna skrev historien ... men förresten går det nog inte att vara objektiv som historieskrivare om man själv är riktigt insyltad. Kanske bättre att historieslkrivningen får vila sig mogen ett tag innan den skrevs.
Och ja, Marshallhjälpen var nog riktigt smart.
Skicka en kommentar