söndag, juli 31, 2016

Jaha, det var semestern 2016

Det är den sista Juli idag, imorgon börjar jobbet. Semestern rann kvickt iväg, som vanligt. Hann jag göra någonting vettigt då? Nja, men dock hade jag det rätt trevligt emellanåt.

Jag var i Venjan. Jag och Strinde åkte tåg till Pias ställe däruppe, och firade midsommar - gjorde en repris på det vi gjorde precis 30 år tidigare. Träffade samma människor, i stort sett, som då, men numera var det trevligt drickande och tipspromenad det rörde sig om, snarare än drängfylla och ramlande i diken. Jag spelade frisbee-golf däruppe också. Ett par svettiga timmar i skogen. Väldigt roligt. Pia och Strinde såg ungefär likadana ut som förr. gjorde en jämförelse.


Vad gjorde jag mer? Jag var hos min farsa i Åkers Styckebruk. Vi tog en biltur. Vi hade sett en skylt vid vägkanten: "Stor loppis". Vi fick åka hur långt som helst, men när vi kom fram visade sig "Stor loppis" vara några loppisbord i nåns trädgård. Sen åkte vi till Åsa gravfält. En rätt häftig plats. Nå, det var ju inte historiens vingslag man kände där, därtill var fältet för gammalt, tycker jag. Men något annat kände jag, nåt slags band, ett slags ankare ner i historiens djup.

Egentligen skulle jag ha rivit Villa Ängskanten på Farstanäset denna sommar, samt beställt en ny stuga, och så här i slutet på semestern skulle den vara klar. Dock hann jag inte få riv och bygglov, så det blidde inget med det. Det kanske blir ett höstprojekt istället. Men jag har hängt på näset väldigt mycket ändå denna semester. Grillat och pyssslat. Bland annat renoverade jag föreningens lilla plasteka.

Förutom att jag som vanligt har plockat en massa johannesört att ha till te över vintern har jag varit i borta i Tyresta och plockat pors. Porsen kryddar jag sprit med. Kvistarna och kottarna ligger i frysen nu. Av nån anledning, har jag läst mig till, ska man förvara dem där snarare än att torka dem. Jag tog även med mig några kvistar till näset, och guerilla-planterade dem där. Får se om det tar sig.


Jaja, och en massa fler saker har jag gjort. Exempelvis har jag gått omkring kilometer efter kilometer och fångat pokemons. Larvigt men kul.

Och jag har varit barnvakt åt Aria. Från ett på dan till tre på natten. Hennes föräldrar var iväg på bröllop. Det gick bra, trots att det var supervarmt och svettigt. Jag fick byta en blöja förresten, den första jag har bytt på typ 22 år.

Åkte kajak häromdan. Paddlade förbi nakenbadet i Ågesta. Stannade upp och paddlade in till bryggan och ställde en fråga till en nakenbadare. Jag ville veta om det var lugnt och otvunget att gå dit och bada, eller om det liksom var som en intern klubb där man blir uttittad som nykomling. Jag fick svaret att det var lugnt och otvunget, inga konstigheter. Så jag kanske går dit nån gång.

Jag har badat en hel del denna semester. Kanske inte mer än vanligt, när jag tänker på saken, men en del. Jag får intrycket att folk mer och mer slutar bada, när de kommer upp i höga åldrar såsom min, men en sådan vill inte jag vara. Ingen sommar utan bad.

Jag och brorsan och hans tjej var iväg till solsidan och badade förra veckan. En riktigt varm, för att inte säga het, dag. Skönt att bada i saltvatten, även om det inte är särskilt salt utan mera bräck och åt det söta. Vi såg att andra nakenbadade, så det gjorde vi med. Det är en slags mysig nära till naturen-känsla att nakenbada. Litterärt bevandrade eventuella åskådare kom nog att tänka på Herman Melvilles "Moby Dick" när de såg mig därute i plurret.

I förrgår var jag och brorsan iväg till Birka. En repris på förra årets tur dit. Lite dyrt, och inte hinner man vara där särskilt länge, men ändå värt det, tycker jag. Pratade en del med några vikingatids-klädda entusiaster som jobbade där. Pratade om hur man byggd hus förr, och sånt. Vill nog åka dit nästa sommar också.

Och nu är semestern som sagt slut.


5 kommentarer:

Martin Klasch sa...

"Mitt sommarlov"
Låter som en behaglig semester, ju.

Elisabet. sa...

Synd att du slutade att blogga, du skriver så bra. Nåja, tack för det här inhoppet. Känns som om du har haft en fin semester.

stationsvakt@gmail.com sa...

Martin: Jadå, den var okej. Inga excesser dock.

Elisabet: Egentligen dog bloggandet ju ut i och med att facebook tog över, åtminstone för mig. Jag tror merparten av den här bloggen består av vad man nu för tiden skulle kalla vanliga facebook-uppdateringar.

Lennart sa...

Den här semestern gjorde jag något jag har tänkt göra i flera år men aldrig blivit av. Jag for iväg till Vindeln och hälsade på folk jag har träffat på nätet och mailat med i 5 eller 6 år. Men aldrig träffat. Det var härligt, har fått nya kompisar och badade i Vindelälven. Drog faktiskt av mig badbyxorna och simmade helt naken. Det känns så skönt! Tycker om när vattnet strömmar över hela min kropp.

stationsvakt@gmail.com sa...

Lennart: Låter trevligt. Bra sommar.