onsdag, december 29, 2004

Vi vill undvika panik

Jag läser på svt.se

Experterna fick skalvbeskedet en timme innan den första flodvågen slog till. Men experterna började väga in ekonomiska faktorer när de diskuterade om en tsunamivarning skulle utfärdas [...] "Den avgörande faktorn i det beslutet var att turistsäsongen var i full gång med nära 100-procentig hotellbeläggning. Om vi hade utfärdat en varning, som då lett till en evakuering, och ingenting hade hänt, vad skulle då bli följderna?"
Det är alltså precis som i filmerna, smarta människor med ordentligt på fötterna kommer in med en varning. Den höga vederbörande, de ekonomiskt ansvariga (som även har privata intressen) säger: "Hmm...njäää..Vi skulle bara skapa panik i onödan...paniken kommer att skörda offer, bäst vi låter bli". Men vi i publiken fattar att det är inte paniken de är oroliga över, utan den ekonomiska skada (för deras egna intressen) den skulle orsaka.

Ja, så är det i filmerna. På riktigt (IRL) verkar det som om de inte skäms över att tala öppet om att det är pengar det handlar om. Men i filmer är det som sagt paniken de talar om, hur farlig den är. Jag frågar mig: Är verkligen den panik som en evakuering skulle skapa så livsfarlig att den överskuggar katastrofen som föranleder den? Ok, en del människor dör säkert pga spring hit och dit och klättrande på varandra. Jag föreställer mig att det blir lite som längst framme vid staketet på en rockkonsert, fast i större skala. Men är det inte ändå värt det, vägt mot en möjlig katastrof?

1 kommentar:

f.paul sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.