måndag, maj 02, 2005

Fängelse

Läste just i DN att landets största fängelse kommer att byggas i Sala. 342 fångar kommer att få plats där. De skall passas/vaktas/själasörjas/matas av: 160 personer (!!!!!!!). Jag vet inte hur det ser ut i skolor och på dagis, men jag antar att det inte går en personal på två ungar i allafall.

Hela systemet verkar fruktansvärt oekonomiskt. Varför går det åt så mycket folk egentligen. Är det för att det skall finnas arbetstillfällen på arbetslöshetsdrabbade orter eller? Jag förstår inte vad det skulle vara för fel på ett system som ser ut som följande:



Ett 40 meter högt hus. 342 celler precis som i Sala. Vardera cellen skall vara utformad som i "När lammen tystnar". Missförstå inte - jag vill inte att det skall vara otrivsamma fuktdrypande väggar och så. De kan få ha det mysigt - kanske t.o.m blogga, varför inte. Och de kan få ha tv och böcker.

Men de skall sitta i cellen. Få mat i cellen. En gång om dagen går de ut och lubbar runt lite på gräsmattan - en i taget. De ska inte umgås med varandra och planera rymningar och så. Och inte skall de sticka varandra med hemgjorda knivar. De skall inte styrketräna - de kan köra sit-ups och armhävningar i cellen om de vill.

Om vi skall överdriva så kan det få vara 8 vakter som jobbar skift. Det kan få finnas en fastighetsskötare och en Syo-konsulent (ifall de skulle vilja planera för livet utanför). Det kan få finnas ett par sjukvårdspersonaler också.

12 man blev det - inga jäkla 160. De kan få jobba inom vården, på dagis och i skolan istället.

Jag vet, jag har bloggat om liknande förr. Men det här med fängelser är en liten käpphäst för mig. Jag är väl lite reaktionär när det kommer till den käpphästen.

Inga kommentarer: