måndag, mars 06, 2006

Lite svenska för svartskallar

Vissa skrivregler har svårt att få fäste i min skalle, det spelar ingen roll hur många böcker jag läser och hur många gånger jag försöker lära mig - vissa grejor vill sig bara inte. De, Dem, Dom är en sån grej.

Tidningen Gringo har en "Svenska för svartskallar", och i morse läste jag lektion 6. Det handlade om just De, Dem, Dom-problematiken. I skrivande stund finns inte artikeln på nätet, men den kommer att hamna här så småningom.

Eftersom jag inte orkar skriva av hela lektion 6, så tar jag det viktigaste:Idag är det inte helt accepterat att skriva som det låter. Vilket det borde vara eftersom det uttalas likadant. Så, hur ska vi veta när det ska skrivas de eller dem? Knepet är följande. Föreställ dig att du kan byta ut "de" mot "vi". Båda orden har två bokstäver - till exempel: "De hoppade över tentan" går att byta ut till "vi hoppade över tentan".

För att veta när du ska skriva "dem" så kan du byta ut det till "oss". Det är samma sak här,båda orden har tre bokstäver. Till exempel, "hon muckade med dem" går att byta ut till "hon muckade med oss".

Alltså: alla "dom" som går att byta ut mot vi i meningar, ska vara de. Samt alla dom som går att byta ut mot oss, ska vara dem.

Okej:
DE --> VI
DEM --> OSS

---
Andra bloggar om: ,

10 kommentarer:

Lotten Bergman sa...

Ah! Detta förklarade jag mycket krångligare här.

Johnny sa...

lotten: jamen din var också bra.

Håkan (hakke) sa...

Det måste betyda att postmodernismens dekonstriktioner håller på att bytas ut mot vikonstruktioner. Det låter mycket trevligare på nåt sätt.

Samt att Demi Moore åtminstone delvis kommer att bytas ut mot Ossi Ossborne.

Håkan (hakke) sa...

Där ser man vådan av att använda långa och obegripliga ord. dekonstruktioner skulle det stå. Ju.

embryo sa...

språk är inte matematik

språk är svärarnas harmoni

Johnny sa...

håkan: Obegripligt var ordet (för mig i alla fall :-))

embryo: Jo - språk är matematik.

Mickey J Barczyk sa...

perfekt. nu slipper jag gissa mig fram dem(?).

Johnny sa...

mickey: Det värsta är att j a g kommer att glömma det här rätt snart.

John Eje Thelin sa...

"Embryo" är rädd för kunskap. Fegis.

Annars brukar ju Selda skriva debila spalter i På stan som ligger ungefär på Embryos argumentationsnivå, så han borde ju digga henne. Hon inledde sin karriär med att skriva en om hur *dumma* alla rökare är, och att hon minsann stog för att hon tyckte det, som om hon var värsta trettonåringen som skulle skriva en spalt i skoltidningen.

Johnny sa...

john: Otvivelaktigt har hon ju inte kommit på dessa skrivregler själv - hon har säkert bara förgringat språket.