lördag, september 23, 2006

Kommunalskatten

Huddinge är en högskattekommun, med en skattesats på 33,34 kr 2006 (32,62 för den som inte är med i Svenska Kyrkan). Den politiska kontrollen växlar mellan socialdemokraterna och olika borgerliga koalitioner. (wikipedia)

Frågan är egentligen: Ska man ha rösträtt utan att veta vad man röstar om? Jag menar inte vad man röstar på, utan om. Det är kommunalvalet jag tänker på. Jag vet faktiskt inte vad kommunen gör, och vilken makt kommunalpolitikerna har över saker och ting.

Jag röstade, det är klart, men jag visste inte egentligen vad jag röstade om. Innan valet frågade jag folk i min omgivning: "Vad handlar egentligen kommunalvalet om? Vad bestämmer kommunen över?" Jag fick inga bra svar. Folk runt omkring mig verkade vara lika ovetande som jag, och ändå lallade de glatt iväg, precis som jag, till vallokalen.

Jag kom att tänka på det hela när jag såg Filippa Reinfeldt på tv i morse. Hon är boss i Täby kommun. Täby är, i motsats till Huddinge, en lågskattekommun. I stort sett verkar det mesta vara privatiserat i Täby. Jag antar att det är en av faktorerna som gör att skatten hålls nere.

Men vilka fler faktorer finns det? Kan det vara antalet socialbidragstagare? Om det är så, så tycker jag att det är lite konstigt. Det betyder ju att i en kommun där många är "fattiga" så måste de ju betala mer till de som är ännu fattigare - på nåt vis. Och i en kommun där många är "rika", så har de ju inte alls lika många "fattiga" att betala till - och blir ännu rikare.

Det märks att jag är okunnig och förvirrad va? Men det var ju det jag sa - jag vet inte vad det handlar om.
---
Andra bloggar om: ,

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker du resonerar alldeles icke-förvirrat och kunnigt. Och framför allt logiskt.

Anonym sa...

susanne: Tack. Men jag kom ju inte fram till nåt egentligen.

Anonym sa...

Jo, men det blev ju någon sorts skatteutjämning mellan kommunerna också. Jag kan inte hur det funkar i detalj, men det var väl för att ekonomin var väldigt olika.

Här i Örebro har det redan blivit diskussioner som beslut som ska omprövas/inte hinner att omprövas; som en ny friidrottshall och ett mässbygge där en massa gamla 1800-talshus i innerstan ska rivas (fp var emot). Och här blir det inte ens färgskifte (alltid rött). Bara att mp plötsligt är vågmästare, eller blir med i nån sorts regering.

Det är sånt man får veta i en lokaltidning. Ofta handler det mer om personkemi än om partipolitik.

Anonym sa...

desireé: Jag tror att sverigedemokraterna blev vågmästare där jag bor. Undras hur det blir.

Anonym sa...

Ungefär som lottriksdagen?

Plastfarfar sa...

Rösta om? Röstar om gör man väl i folkomröstningar typ den om biltullarna.

Jag anser att folk (inte "människor" som alla säger i TV numera) ska rösta på det program eller den ideologi de känner för.

Alternativet är väl då en valsedel med ett tjogtal lokala frågor för eller emot. Det skulle se ut..

Anonym sa...

desireé: Ja, typ.

n n: Problemet är ju att jag inte har den blekaste aning om vad kommunalpolitikerna bestämmer OM/över.

Celia sa...

Ja, jag önskar då att folk visste vad de gjorde när de röstade i kommunvalet. Samtidigt är det min förhoppning att det är just okunnighet som gjorde att mer än 22 procent i Landskrona röstade på Sverigedemokraterna. Och jag är lättad över att riksmedia uppmärksammat lokalmedia och deras makt att påverka människor i deras livsval.

Anonym sa...

Celia: Å andra sidan är det det här uppmärksammandet som gör att de kommer in i rikstan nästa gång.

Martin Klasch sa...

"...någon sorts skatteutjämning mellan kommunerna..." är väl den så kallade Robin Hood-skatten som måste kommit som ett dråpslag för de välbärgade kommunerna. Och det är väl klart att det måste ha upplevts/ upplevs som en tveksam inblandning från statens sida då kommunerna ändå ska ha ett stort mått självstyre. "Grattis, ni har skött era finanser så väl att vi tar en big chunk av era pengar och ger till andra finansiellt misslyckade kommuner." Ett socialbidrag kommuner emellan helt enkelt.
Att ta reda på vad kommuner sysslar med och inte, bör väl inte vara allt för svårt, va, Johnny?

Anonym sa...

p-e: Jo faktiskt är det lite svårt. Men det är klart, det där jätteintresset finns inte där.

Celia sa...

Jag menade att riksmedia har uppmärksammat att lokalmedia har makt. Lokalmedia påverkar folks tankar. Om lokaltidningen skriver att folk i staden känner sig otrygga så kommer folk snart att känna sig otrygga. Fast det kanske inte är någon större skillnad än året innan. Och plötsligt får folk för sig att det kommer att kännas mer tryggt om man röstar på ett extremparti. Sådant gör mig otrygg.

Anonym sa...

celia: Det märks att jag inte bor på en mindre ort. Här är man så översvämmad av gratistidningar och lokalblaskor, att de försvinner i gyttret av varandra.