Andra bloggar om: stjärnkikare, universum, vetenskap, rymden,
---
Kände du hur jublet steg inom dig, när du betraktade ovanstående tomrum? Antagligen inte, kan jag tänka mig. Men om du är forskare då - då kände du det väl?
DN: "Amerikanska radioteleskop fann ett gigantiskt ingenting i universum - och forskarna jublar."
16 kommentarer:
finurligt och en skön liten pik åt dom nördiga forskarna.
Jaaaa! vi har hittat ett stort hål med ingenting i...
mmm yey. vad skall man med det till?
Har ni hört talats om den senaste stjärnan på blogghimlen, kom in till den idag
"mmm yey. vad skall man med det till?"
om jag inte minns fel säger många (alla?) teorier kring big bang att materien måste spridas "symmetriskt". det borde med andra ord ha funnits en del galaxer i hålet, och hur de i så fall försvann är en ganska intressant fråga...
el: Bättre att de forskar om vad håligheterna i ostar består av. :-D
henrik: Jaja. Twingla om du vill ha många läsare.
johannes: Uppätna? Är det Langoljärerna som har varit framme?
Jo, jag kände det. Rysningarna slutade aldrig att pirra i kroppen.
Huga, vad härligt. :-)
novus: Så pirrigt att du tömde dig? Har du också ett tomrum nu?
Vem har sagt att forskarna jublat? Det står inte i DN-notisen längre om det nu gjorde det innan.
Tja, att du fånar dig över det här - som ingen forskare ens jublar över, varifrån du nu fått det - visar bara att du inte begriper någonting av vetenskap och forskning.
malte: Det gjorde det. De har tatt bort det nu.
alaph: Din kommentar visar bara att du låter rätt sur.
finurligt och en skön liten pik åt dom nördiga forskarna.
Det är dålig journalistik att inte förklara vad intresset består i eller bakgrunden, men det hindrar inte att man kan ta reda på det. I det här fallet finns till och med nyckelorden kvar: "än vad som hittills väntats".
Det är alltså något som med nuvarande teorier ser osannolikt ut. Det är intressant därför att nuvarande teorier är alldeles för bra och ordentligt konfirmerade förut. Observationer som kan tyda på ny fysik är alltid intressanta, men speciellt alltså i nutida kontext.
För övrigt så träffar man sällan på nördiga forskare i det verkliga livet utanför teve och film, dom flesta är duktiga yrkespersoner och allmänorienterade som få. Däremot kan man ju undra över journalister och likasinnade som inte förmår ta reda på sammanhangen i sina skriverier ...
Här är förresten en liten närmare förklaring på svenska, om man inte orkar leta upp någon utländsk nyhetskälla.
Om Rudnick, en av upptäckarna, har rätt om att det är mörk energi bakom, så är det väldigt intressant. Mörk energi är en stor del (faktiskt den överlägset största, sett som energiinehåll) av dagens konkordans-kosmologi, men närmare observationer och teorier som beskriver det i detalj saknas.
Torbjörn: "Det är dålig journalistik att inte förklara vad intresset består i eller bakgrunden" - antagligen är svårt att förstå, eller åtminstone beskriva det där, även för en journalist.
"Gigantiskt tomrum
Amerikanska radioteleskop fann ett gigantiskt ingenting i universum - och forskarna jublar."
Står på framsidan av DN.se, som länk in till den här artikeln.
anonym: Aha, det var det jag också såg.
Det är tur att det finns nördiga forskare, utan människor som dem hade vi inte kommit långt. :)
Jag tror alla kan uppskatta att det till exempel finns nördiga kemister som forskat och uppfunnit smärtstillande mediciner, när man brutit ett antal ben efter en olycka.
Tur att nörden Newton fanns, för utan hans nördiga intresse hade vi aldrig fått de ekvationer och kunskaper om kraft och rörelse vi hade behövt för att bygga allt från broar och skyskrapor till jetmotorer och satelliter.
Ok, finns ju miljoner olika exempel, men det är som sagt tur att det finns folk som finner intresse i 'nördiga' eller till och med 'äckliga' områden. Om vi alla bara brydde oss i alkohol, sex, mat och andra saker som tilltalar reptilhjärnan hade vi knappt uppfunnit elden och hade fortfarande dött i snitt efter 30 år av någon infektion eller njursten.
Anonym: Du har helt rätt i det du säger.
Skicka en kommentar