fredag, augusti 03, 2007

Pompeji

Jag sitter och tittar på Gomorron Sverige (varför stavas det så? Får mig att tänka: "Go! pucko") Nåväl, i soffan satt författarinnan Maja Lundgren* och blev intervjuad.

På något sätt gav hon ett gott intryck på mig, jag gillade hennes stil. Då kom jag att tänka på att jag har hennes bok Pompeji i bokhyllan. Jag har inte läst den, men den ska vara bra, sägs det. Däremot har jag läst Pompeji av Robert Harris, och den var bra som fan.


Man kan antagligen skriva tusen historier med vulkanen Vesuvius utbrott som bakgrund - på samma sätt som man kan göra med Titanics undergång, och liknande. Det gäller att det är en originell historia författaren berättar, så att man inte blandar ihop dem.

Nå, vilken bok är bäst, Pompeji av Robert Harris eller Pompeji av Maja Lundgren? Är Lundgrens bok värd att offra några timmar på? Gudarna ska veta att jag offrar en massa tid på ingenting och skit, men en riktigt dålig bok känns som ett extra stort offer, av nån anledning.
ISBN10: 9137122827 ISBN13: 9789137122823, ISBN: 9100577529 ISBN-13: 9789100577520
*Mycket om henne nu.
---
Andra bloggar om: , , , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

Boken av Maja har ett mustigt språk och är skriven på ett nytt sätt. Mycket läsvärd.

stationsvakt@gmail.com sa...

anonym: "Mustigt språk" låter lite ... tja. Men "skriven på ett nytt sätt" låter intressant.

Anonym sa...

Jag stod bara ut en liten bit in i Majas bok, sedan orkade jag inte läsa mer. Det "mustiga språket" (eller kanske snarare "hurtiga språket") var inte för mig. Men min mamma uppskattade boken högeligen, och hon brukar gilla bra böcker i vanliga fall. Skulle vara kul att höra vad du tycker.

stationsvakt@gmail.com sa...

Ulla: Hmm.. det låter som om den kommer att bli min nästa läsa på vägen hem från jobbet-bok.

Anonym sa...

Annika Bryn tipsar om Lundgrens nya bok. Den vill jag gärna läsa!

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=676476

stationsvakt@gmail.com sa...

Ullah: känns som om man redan har läst den - det är mycket i nyheterna nu.

Anonym sa...

Ja, det blir ju ofta så.

Peggy sa...

Mustigt språk? Jag skulle nästan säga grovt språk. Själv kommer jag ihåg att jag läste den på tunnelbanan och rodnade. Tror det är en bok som man tycker om eller inte. Nu tycker jag Pompeij är fascinerande och ägnar en hel del tid om att drömmer om att åka dit igen. Ska trösta mig med den andra boken så länge om Pompeij. Jag tackar för tipset!

stationsvakt@gmail.com sa...

puzzlan: Jag tar det som en röst för att läsa boken. tack. :-)

Anonym sa...

Aftonbladets kultursids hade för några år sen en notis om att Lundgrens "Pompeji" hade sålt stort i Frankrike, men när nån parisertidning listade månadens bestellers så krediterade fransmännen romanen till *Dolph* Lundgren (och det visades med ett klipp i AB!) Dolph är kmnappast känd för att måla med ord...Man undrar om det är en av de saker som Maja räknar som utslag av avundsjukans baciller på Aftonbladets kulturredaktion - hennes nya roman lär handla just om det...

stationsvakt@gmail.com sa...

Magnus: Aj! Fan vad det måste svida när just han får credit för ens möda. :-D