onsdag, september 26, 2007

Utbildning

Andra bloggar om: , ,
---


Vad svenskar tycker om invandrare och invandring går upp och ned. Just nu tycks det vara lite ned. Det görs undersökningar mest hela tiden om sånt där. Men en sak återkommer alltid i alla undersökningar, och det är de negativas låga utbildning. Som om utbildningen har med saken att göra.

Om jag fick för mig att resa mig upp ur min lågutbildade stol och plugga in något; om jag tog en tvåårskurs i avancerad vadfansomhelst. Inte skulle jag börja tänka annorlunda i varken invandringsfrågor eller frågor om gösodling i fosfathaltigt vatten.

Jag gör ett experiment. Jag går in på Wikipedia och lär mig något: .... .... Sådär. Nu har jag lärt mig att romerska legioner hade ett namn och ett nummer. Över femtio legioner har identifierats. Det kunde finnas dublettnummer, men när en legion utraderades totalt var det inte tillåtet att återanvända dess namn.

Har jag ändrat uppfattning i något nu? Nix. Jag tycker fortfarande samma sak i alla frågor jag kan tänka mig.

Om utbildning i någon mån har med saken att göra så handlar det nog om att man har pluggat en längre tid i städade sällskap och därför har blivit tvungen att slipa på sin pk-ighet något, för att umgänget ska funka, och att denna pk-ighet sedan går igen i andra sammanhang.

32 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gissar att i sammanhanget är lågutbildad ett trevligare sätt att säga underklass.

stationsvakt@gmail.com sa...

anonym: Exakt! Lågutbildad låter ju mycket finare än både underklass, white trash och bonnläpp.

Anonym sa...

I beg to differ! För en gångs skull tror jag att du är ute på en rejäl cykeltur här.

Med utbildning förstås inte bara att slå in faktauppgifter i långtidsminnet, utan att träna sin förmåga att analysera, argumentera och, faktiskt, tänka.

Med den typen av kunskap kommer ofta mer eftertänksamhet och mindre tvärsäkerhet byggd på fördomar och enstaka erfarenheter. Och en öppenhet även för det som inte är välkänt.

stationsvakt@gmail.com sa...

skrivkramp: Jag är ofta ute och cyklar. Till och med mitt namn antyder det - Johnny baklänges blur Ynnhoj.
Du har säkert rätt till en del. Men jag tror att åsikter om saker och ting, och i synnerhet åsikter om invandring, mer handlar om en slags grundinställning till saker och ting.
Jag tror att analytisk förmåga inte har SÅ mycket med saken att göra.

Magnus Carlbring sa...

njaenjae

det där testet är lite sisådär: eftersom kunskap kräver tid prövning omvärdering nytänkande en fikapaus att grå ett varv igjenom sej själv okcså sin världsuppfattning

okcså internet är lite lite som en lite lite blank tom yta

applicera den nya kunskapen på reella omständigheter

grå ut i skogen en timma okcså lek romersk legionär okcså jagra några galonisar med draget svärd

man aldrig förläsa sej men man kan förläsa sej inte

/don quijote de la mancha

Anonym sa...

Burka och slöja hör hemma i medeltidsenliga muslimska världen liksom de muslimer som mjölkar bara svenska statens kassakista. Invandrarna borde anpassa sig till svenska folkets levnadsvanor eller sticka från Sverige. Vi vill inte omvandla Kungariket Sverige till en islamisk kalifat med shariah lagar. Om muslimerna vill leva på detta sätt, har de ingen plats i vårt demokratiskt samhälle.

stationsvakt@gmail.com sa...

embryo: Det är bättre att bli förlöst än att bli förläst.

anonym: Å andra sidan, på tal om slöja, så gick alla tanter över femtio omkring med sjalar på huvudet när jag var liten (60-70-talet). Till exempel min farmor och hennes kompisar såg ut som påskkärringar. Mer färggranna än muslimvarianten, förvisso.

Krassman sa...

Anonym II: Din kommentar om Burka och Slöja visar väl hur mycket respekt du har för andra kulturer och deras religion.

Lika mycket visar det hur lite du verkligen vet om vad muslimer ger sitt samhälle. Det är faktiskt oxå deras eftersom de bor här.

Med den synen på andra männsikors regigion och kultur så skall man nog tänka sig för ett par gånger innan man kastar pil i kuvösen som du gör och skriver om vårt demokratiska samhälle.

Anonym sa...

Johnny: innan vi övergår till allmän pajkastning härinne, vill jag gärna kommentera ditt svar. När du skriver att åsikter inte har så mycket med utbildning att göra, utan mer beror på en grundinställning, så undrar man var den grundinställningen kommer ifrån? Generna? Ja, kanske, men när vi gått från en situation där alla utanför den lilla stammen var ett reellt hot mot våra liv, till en annan situation där vi har världen som arena, då är det kanske dags att omvärdera situationen. Därvid är en smula bildning ingen nackdel.

Anonym sa...

Självklart är det så. Utbildning är indoktrinering, speciellt vad gäller humaniora och samhällsvetenskap. Jag har själv läst flera såna ämnen och det är ingen dålig likriktning där. Det är den stora delen av förklaringen. Den andra är att det är underklassen som tvingas bo i multikultiområden. Medelklassen är fin i kanten och snackar vitt och brett om multikulti samtidigt som dom bosätter sig i etniskt rensade enklaver. Så kan man äta kakan och ha den kvar: genom att tvinga andra att ta stöten av invandringen.

stationsvakt@gmail.com sa...

Skrivkramp: Å andra sidan, ta till exempel de ledande Sverigedemokraterna - de är säkert väl utbildade.
Nej, jag tror det kommer från ens föräldrar och uppväxt. I alla fall till största delen.

grue: det där har jag ingen uppfattning om. Jag gick röris-linjen, och det son debatterades mest där var vilken sorts sprit som skulle intas i helgen.

Magnus Carlbring sa...

då gäller det att dom barn som har sverigedemokrater som föräldrar får bra och allsidig bildning okcså utbildning i skolkan

så dom ser rakt igjenom allting

stationsvakt@gmail.com sa...

embryo: Våra skolor är ju ganska segregerade (stavas det så?), många av dem, så för många blir utbildningen och intrycken och påverkan den det blir.

Nihonshu sa...

Johnny, jag är beredd att hålla med skrivkramp här. Mina år på högskola har egentligen inte lärt mig så värst mycket nya fakta (jag har dåligt minne), däremot har det lärt mig en massa om analyser och synsätt som jag inte alls tänkt på innan.Jag har ju mest pluggat historierelaterade ämnen - jag har definitivt fått en annan bild av världen tack vare det. Jag skulle vilja se det lite som "mer insikt" helt enkelt. Mer insikt i hur samhällen uppstår och försvinner och hur ekonomin funkar osv. Att jag sen kan vad Erteböllekulturen är, här inte till saken - men kunskapen om Ertebölle ger mig en pusselbit i hur och varför det finns ett land som heter Sverige... osv osv.

Nihonshu sa...

Som alla dock kan se, stava rätt eller grammatik har jag inte lärt mig...

Nihonshu sa...

Hela poängen med att plugga på högskola är ju ytterst sällan fakta-insamling för fakta-insamlingens skull. En typisk fråga på en tenta i historia på högskola är inte "När dog Napoleon I" utan - "vilket arv i dagens institutioner kan man se efter Napoleon" eller "hur funkade utbildningssystemet under medeltiden" eller "var kvinnor och män jämlika i det antika Athen - ändrade det sig genom historien". Argumentatoriska frågor där man tvingas gräva fram fakta och skapa argument. Oftast är det kontakten med dessa argument som är hela poängen med en kurs - den där efterlängtade "aha"-känslan när man får en ny bit till sitt pussel. Allra allra mest tillfredställelse ger "aha"-känslor som man får som inte är medvetet placerade där av föreläsaren, när man tex på en lektion i historia minns något som en lärare sa i sociologi - och gör en koppling. Och så vips känner man sig en promille mer vis och har ett nytt synsätt på något som kanske berör samhället av idag. Men självklart är det här med romerska legioner och deras nummer inte något sådant - dvs - inte förren du tittar på hur dagens militärer eller idrottsmän beter sig angående nummer - och då inser att de har ärvt synsättet att inte återanvända nummer hur som helst - och då funderar kring hur detta alltså har överlevt genom historien.. osv osv.

stationsvakt@gmail.com sa...

nihon: Du är vis. Men jag tror att både du och skrivkramp och jag har lite rätt allihopa. Låt vara att min rätt-procent är aningens högre än er - men det bjuder jag på. ;-D

Nihonshu sa...

Dvs studier på högskola kan konkret ge dig nya perspektiv på: Varför kör vi på höger sida av vägen, varför besväras vi av att någon står för nära oss i kön, varför dödade nazisterna miljontals människor, varför är vissa platser mer främlingsfientliga än andra, varför dansar svensken kring midsommarstången, varför har många existensiell ångest i det moderna samhället ... osv osv ... att plugga i ett lexikon ger ytterst sällan samma svar, eftersom kopplingen mellan ett stycke fakta och något kräver en massa andra kunskper eller att någon professor berättar för dig om en koppling - och du får ett nytt perspektiv.

Nihonshu sa...

Johnny: Tack, men jag är inte vis, jag är mer burdus och messerschmidtrande.

Anonym sa...

nihonsu; ja det sista håller jag med om
inte så vis
Hoppas du såg kulturnyheterna inslaget med konstnären andres serrano tror jag han heter
han poängterade just det här med att han själv med kristen katolsk bakgrund "har rätt att" använda/ håna sin egen religiösa bakgrund.
Han tog också avstånd från att håna andras religiösa motiv/ trosuppfattning. Man måste ha på fötterna som det så vist heter. Med tanke på Mohammed & våra muslimska bröder & systrar i världen. ;)

stationsvakt@gmail.com sa...

nihon: "jag är mer burdus och messerschmidtrande" - Jag gillar den stilen.

Den Andres syftar på kan man läsa om här.

Magnus Carlbring sa...

jag tror det stavras segregerade

fast det låtre bättre om man stopprar in några stavelser till: segergergergerade

men jag tjansar alltid lite: låt det bära eller bristra

det är inte ordens utseende som avgör

utan varför de kom på plats

man får väl bli politisk: skolka åt allan barn på allan nivåer

förstatliga okcså skippa friskolkorna

endera dan kommrer det en sverigemokratskolka i grannskapet

men hursomhelst: man ska passra sej för bildningsförakt

noga

eftersom det kommer alltid surt efter: jag tror inte på sverigedemokratanalogin alls

jag tror man kan omskolka nittio procent av allan sverigedemokrater

men dom måste få kramar som barn det är sant okcså

orättvisor och vansinne kommer av ignorans i samband med en känsla av litenhet okcså att vara kränkt

plus ett kryddmått pur ondska

nu är det nära en hitlerjämförelse här men det är så cheap men hursomhelst bestod hitlertysklands organisation av alldeles för många alldeles för lågutbildade vita män

men universitetet är fullsmokcat med pur idioti okcså om man inte passrar sej

allt är underligt i hela världen det säjer jag nu yo

Anonym sa...

Kopplingen mellan utbildning och främlingsfientlighet är mycket enkel. Är man lågutbildad så bor man oftast inte i ett "fint" område, utan exempelvis i förorter (när det gäller storstäder). I förorten bor också invandrare, eftersom de inte heller har särskilt hög inkomst. Därför har lågutbildade mycket större reell kontakt med invandrare och de problem som kan uppstå i samband med dessa än vad högutbildade har. De högutbildade å sin sida "har råd" att vara välvilliga eftersom de aldrig nånsin ser problemen i vitögat. De läser på sin höjd om dem. Detsamma gäller politiker, som lever i sin egen lilla värld, långt ifrån verkligheten. Därav tas mycket egendomliga beslut som vi andra inte begriper oss på.

stationsvakt@gmail.com sa...

embryo: "hursomhelst: man ska passra sej för bildningsförakt" - Jo, du har så rätt. Jag har lite bildningsförakt. Eller snarare: lite förakt (eller misstro, åtminstone) för synen på att bildning alltid gör en till en bättre människa = ickebildning gör en till en sämre.

birger jarl: Ja, det där är också en del av sanningen, även om jag, förortare som jag är, inte upplever det så, utan tycker att förorten/invandrare har fått för negativ klang. Där jag bor verkar de flesta - både utlänningar och svenskar - vara rätt vanliga och jobbande individer.

Anonym sa...

Johnny>> Visst har klangen blivit sämre än nödvändigt. Men jag tror ändå inte att det är själva utbildningsnivån som i sig bidrar till inställningen, utan det umgänge man har. Högutbildade har nog en vilja att inte framstå som för inskränkta, även om de i själva verket är det. Man talar inte ur skägget helt enkelt, och framstår därför som mindre kritisk. Själv är jag för övrigt högutbildad, men drar mig inte för att kritisera. Dock får man vakta sin tunga eftersom klimatet är så förskräckligt PK nu för tiden.

stationsvakt@gmail.com sa...

Birger Jarl: Jo sant - PK:ismen sabbar ett normalt samtalsklimat.

Magnus Carlbring sa...

förorten äger

mångkulturismen äger

integrationen äger

olikheterna äger

problem = fördomar = rädsla egoism okunskap snålhet feghet

okcså fördomarna finns presis överallt man måste se upp

Nihonshu sa...

lovisaprotestant: Tack för det totalt osakliga påhoppet. Kunde faktiskt inte seriöst bry mig mindre om vad Serrano tycker i frågan för övrigt - känns lite som att lyssna på vad Hugh Hefner har att säga om konst.

Nihonshu sa...

Johnny: Jag tror inte alls att bildning gör någon till en bättre människa - men det gör definitivt en människa till mer bildad i det som de läst än någon som inte läst det ämnet. Om personen sen kan utnyttja eller verkligen förstå de kunskaper de lärt sig är självklart en helt annan diskussion.

Sen beror det ju på vilka ämnen vi diskuterar - en person som är professor i teologi kan ju inte ett dugg mer om Jesus eller Guds existens än herr Nihonshu. Däremot kan ju en professor i kemi ofantligt mycket mer om molekyler än vad jag eller någon annan amatör kan. Han kan troligen därför säga väldigt mycket mer om all materia runt omkring en än vad en annan skulle - och förstå universum lite bättre. Oddsen för det är iaf rätt stora.

Anonym sa...

Mnjaa? Från föräldrar? Tja, kanske i en del fall. Men jag var väldigt "internationell" redan som ganska liten. Hängde olika länders flaggor i julgranen. Först i efterhand insåg jag... att den SVENSKA saknades!
:-) Molly Ginger.

Anonym sa...

nihonsu; jag förstår inte vad du menar med osakligt.
Serrano; bara ett exempel klart & tydligt uttryckt; inte uttrycka förakt för andras trosuppfattning. Visst kan man problematisera sin egen kultursfär, religion.
Bara ett enkelt exempel; du verkade inte förstå hur jag menade.

Anonym sa...

Nihonsu no; inget svar där, osakligt?
påhopp negligering onice taktik
Du verkar ju gilla att uttrycka dig i text ;)
Tips; Amos Oz
eller kortare, Barbro Hedvall i dagens DN.