torsdag, november 22, 2007

Det romerska röket

Alla normala killar har rökt pipa. Eller har velat. Fast nu ljuger jag kanske - jag har velat. Jag har provat; försökt. Men det har aldrig blivit något av'et. Det är inte gott. Det är ganska omständigt. Det är framför allt jävligt onyttigt.

Det är "g r e j e n" jag vill åt. Själva sittandet där - Jag och min pipa, liksom. Pipan som attribut, det är själva grejen. Förstår ni? Jo, här sitter jag med min pipa - precis som Bellman satt med sin. Precis som hoberna satt med sina, efter Isengårds förstörelse. Precis som Sherlock Holmes puffade på sin. Pipan är en coolhets/vishets-förstärkare.

En gång hittade jag och en kompis ett lager av gamla kritpipor. Det var på fyllan en sommar, vill jag minnas, och slottsbacken eller om det var krokarna däromkring, grävdes ut. Det var mitt i natten, och vi kravlade ner i underjorden och snodde åt oss varsit lager. Nu är de skingrade för vinden, och är några hela är det antagligen dem jag gav bort. Det var längesen nu.



Bilden ovan klippte jag ur film nummer fem från posten om romarfilmer. Det är en bit av en fresk från pompeji. Är det en pipa hon och han håller i? Jag vill gärna tro det, men tyvärr talar en del emot det. Tobaksrökandet kom ju nämligen inte till Europa förrns fjorton hundra år efter att målningen målades.

Men ändå - jag läser att bruket av tobak har förekommit ända tillbaks till tiden 2000 före Kristus. Så omöjligt är det kanske inte. Fast håll med om att det skulle kännas bra mycket mer "normalt" att se en gammal romare komma knallandes via Appia fram, kalasandes på ett knippe vindruvor, än det skulle göra att se honom komma där, puffandes på en pipa.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

11 kommentarer:

Nihonshu sa...

Det du ser på bilden är (är jag hyffsat säker på) en romare som röker opium. Det var hur vanligt som helst i Rom och hela den antika världen.

stationsvakt@gmail.com sa...

Nihon: Åhå. Det borde jag kunna ha räknat ut själv.
Fast det är ju faktiskt inte särskilt mycket opiumrökande i gamla romarfilmer.

Nihonshu sa...

Johnny: Nej men gamla romarefilmers charm i all ära - de suger fett rent vetenskapligt. Den enda skildringen av romarriket som kommer i närheten av verkligheten som vetenskapen är överens om är serien Rome. Där röks det också på.

stationsvakt@gmail.com sa...

nihon: Röks det i Rome? Ja det kanske det gör. Jag får nog fan ladda ne.. f'låt HYRA den igen.

Magnus Carlbring sa...

nej nej börja inte rökra det är hälsofarligt det har vi bestämt hört bestämt på internet

man blir tokig av tokbak

/embryoredaktionen

Leszek Bonikowski sa...

I Indien har man rökt länge, den finns motsvarigheter till tobak. Har inga källor att presentera dock. Men om Alexander den Store var där och Romarna avgudade allt hellenistiskt, så är det ju inte helt otroligt.

Fast tänk om kvinnan på bilden håller i ett blåsinstrument? Fast då försvinner charmen...?

stationsvakt@gmail.com sa...

embryo: Man skulle kunna blåsa såpbublor ur en pipa istället.

lesz: Hon skulle ju kunna hålla i ett tunnt dricksglas också.

Leszek Bonikowski sa...

Jag tycker mig skönja en väldigt stor såpbubbla ovanför paret.

stationsvakt@gmail.com sa...

Lesz: Haha, jag kanske det. .-)

Anonym sa...

Dryckeshorn.

stationsvakt@gmail.com sa...

Dav: K a n vara, men ser ju så smalt ut.