torsdag, november 22, 2007

En namnfråga

Benny, Conny, Donny, Eddy/Eddie, Gary, Jimmy, Jo(h)nny, Kenny, Ronny, Sonny, Tony, Teddy, Tommy
Y-namn är en i Sverige vanlig benämning på engelskspråkiga förnamn som slutar på y. Namnen, som är bildade från smeknamn, var populära förnamn i Sverige under efterkrigstiden.

Dessa namn ses av många som namn med låg status. Då namnen fortfarande var vanliga på skolbarn associerade lärarna dem ofta med busungar och ungsdomsbrottslingar.
(Wikipedia)

Jag själv är ju begåvad med ett av dessa namn, och javisst - jag blev ju mycket riktigt något av en lågstatustyp. Mannens könskromosom består ju av ett X och ett Y, och antagligen är det detta extra Y vi Y-namnsinnehavare har, som knuffar ner oss på statusskalan. Skitsamma.

Som det står ovan så är ju vi Y-namnare födda efter kriget. Jag själv är född nästan tjugo år efter kriget. Jag tror att Y-namnen i stort sett dog ut, eller åtminstone avtog, framåt sent sjuttiotal, och nu är vi ett gäng Y-nikum som sakta dör ut (riktigt sakta, får man hoppas. Ta i trä).

Här har jag några frågor till dem som läser detta. Det måste väl alltid ha funnits namn som inte var Y-namn, men motsvarigheter till dessa. Vilka var de? Vilka är, till exempel trettiotalisternas motsvarigheter till Y-namn? Vilka är dagens Y-namn? Och flickor måste väl också ha sina varianter? Melanie, och liknande, har jag hört talas om, men vilka fler?
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

24 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror att Y-namnen har fått konkurrens av alternativa stavningar. Typ "Cim" istället för "Kim".

Tjejnamn? "Amerikanska" namn som typ Melody, Harmony, Tiffany...speciellt kombinerat med ett vanligt efternamn (Tiffany Persson? :-).

Nihonshu sa...

Bra fråga verkligen. Jag tror att det man kan göra för att titta på vilka namn som har status och inte är att titta på vad pöbel vs adel alltid hetat. Gå tillbaka 100 år och du har många Carl istället för Karl. Gustaf istället för Gustav. Egentligen var det nog ganska neutralt 1850-1950. Det är innan och efter som det nog är tydligare vad jag kan komma på. Alla "som var något" på 1400-1700talet hade ju europeiska namn som klingade av frankrike, holland eller tyskland. Sen iom nationalromantikens framväxt under 1800talets andra hälft avtar detta och "fint" blir etymologiskt svenska namn, fast då helst med lite mer raffinerad stavning.

Jag skulle tro att motsvarigheten till -y-namn efter 70talet är "vanliga" namn som "Dan", "Per", "Magnus", "Johan", "Patrik".

Folk idag döper ju hellre sina ungar till William och Theo och sånt än de mer "enkla" namnen. Idag strävar man väl efter nån slags anglosaxiskt kryddad nationalromantik som idealnamnen.

stationsvakt@gmail.com sa...

m: tack tack.

nihon: Jag tror inte att det stämmer det där med magnus och per och dem, för de är ju inte lågstatus.

Maria sa...

Skärpning Johnny!!!
Lågstatus???

Du är ju både rolig, smart, intelligent och snygg!

Skärpning som sagt!!!

stationsvakt@gmail.com sa...

Tomas: Ja! Kevin måste ju vara det nya Ronny, alltså.

Maria: Sei alldeles för molto gentile.

Karin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Martin Klasch sa...

Johnn-y!
Min gut-feeling säger att de nya y-namnen även i fortsättningen kommer bli de som tydligt stammar från någon skådespelare eller rollfigur samt andra anglo-saxiska namn. (William, Kevin, Melvin, Jack, Robin, Eddie...) Med vissa undantag.
Eller rena "fantasinamn". Min osvikligt goda medelklasskänsla för smak säger det ;)

Medel- och överklass väljer även nu, antar jag, att oftast sejfa med enkelt/äldre germanskt/fornnordiskt namn. Eller om man känner sig tillräckligt självsäker (att barnets framtid inte påverkas) så skiter man i det. Dessutom är det ju så att man i vissa miljöer har lättare bära namn som Douglas utan att det känns SÅ märkligt, eller?

Jag håller heller inte med Nihonshu om de gamla "70talsnamnen" - de är alltför allmänna och Magnus och Johan är ju dessutom kunganamn. När det gäller tjejnamn håller jag helt med "m" om de "amerikanska" y-namnen.

Men jag kan ha fel ;)

Bär huvudet högt Johnn-y, för dig och alla andra y-barn!

Kanske något att läsa: "Mitt förnamn är Ronny - berättelsen om en klassresa" Författare: Ronny Ambjörnsson.

Det bästa y-namnet måste ändå vara Bunny! Stig Bunny Ragnerstam, svensk författare och journalist.

Vad f-n hände med de fantastiska dubbelnamnen?? De kanske är lite trettiotalisternas y-namn.

/P-E (Per-Erik, kanske?? Norrländskt lågstatus?)

stationsvakt@gmail.com sa...

p-e:
per erik heter min farsa.
otroligt tufft att heta bunny.
namnet magnus tycker jag fick en skön nytändning i och med serien rom, där ju en hette Pompejus Magnus (magnus= den store).

Anonym sa...

Kevin/Cewin måste ju vara det whitetrashigaste namnet av dem alla. Tätt följt av Robin.

stationsvakt@gmail.com sa...

Suvi: Robin och Kevin - ja självklart. Men Cewin - finns det nåt sånt?

Ozjeppe sa...

Kul diskussion! Måste bara delge ett smått fantastiskt namn jag skådade på SvT-nyheterna i morse och sen följde upp: Lars-Bonny Ramstedt!

http://www.ptk.se/templates/TextPage____2200.aspx

Anonym sa...

En kille som var bekantas bekanta (vi träffades aldrig) bytte förnamn till Lord Persson. Onekligen rätt speciell krock, men det visade sig snart att han hade en del småskumma affärer...Vad han hette innan vet jg inte. Conny kanske?

stationsvakt@gmail.com sa...

Oz: Shiiit!

magnus: Det kanske är rätt mycket y-namn, att byta namn.

Anonym sa...

I trakterna kring Åmål fanns på 70-talet (och då pratar jag 1970-talet) fortfarande en del barn med namnet Jösse. De var faktiskt lite mer korkade än alla andra barn.

stationsvakt@gmail.com sa...

Håkan: Jösses, ja det kan jag förstå. Blir man döpt till det BLIR man nog dum, sorgligt nog.

Martin Klasch sa...

Apropå förnamnsval så är det ju lite kul hur de tenderar att hoppa över en generation eller snarare två för att sedan återkomma. En anekdot från verkligheten: Ett för mig bekant par (medelklass) valde att, för 5-7 år sedan, döpa sin lille son till Birger. När de berättade detta för svärmor föll hennes aniskte fullkomligen ihop och hon sa, sammanbitet, bedrövat och helt allvarligt: "Jaha, då är allt förstört."

Vad illustrerar denna lilla historia månne?

stationsvakt@gmail.com sa...

p-e: Den symboliserar att trots hennes uppror mot föräldragenerationen - så tog de likförbannat revanch.

Anonym sa...

Namn med "alternativ stavning/nystavning" där h slängs in lite hipp osm happ och v byts ut som w och s mot z. Eller när accenttecknet skrivs ut fel.
Ibland blir det svårt att uttala...

stationsvakt@gmail.com sa...

nilla: Kan vara så. Tuffare - och säkert ovanligare - vore att dela upp namnet. Till exempel så att Johnny blir John-Ny

Anonym sa...

Enligt SCB finns det
12 Cewin
17 Philiph
194 Cenneth
1463 Chatarina

stationsvakt@gmail.com sa...

Nilla: Det finns bara ett ord: Hjälp!
(Och Cenneth ... aaahh!)

Anonym sa...

Trashiga namn? Robin och Kevin absolut. Även Liam, Elliott och Oliver. Varför snackar vi oftast killnamn i sådana här sammanhang? Jag börjar fundera på vilka lågstatusbrudarna är, vad de unga liven heter alltså. M här ovan var inne på Tiffany och ja, allt som låter som porraktrisnamn är väl det per automatik. Fast brudarna kanske egentligen är värda en egen post.

stationsvakt@gmail.com sa...

ban~ken: De är absolut värda en egen post. Men jag har så dålig koll - även där - att den får nån annan göra.

Anonym sa...

Tommy :/