I alla tidningar just nu, och på tv, handlar det om sömn. Killar som sitter uppe på nätterna får sin dygnsrytm förstörd. Tja, nästan alla som har tonårskillar i sitt hushåll kan nog relatera till det. Och om dessa tonårskillar dessutom sitter på vent förstör de sin omgivnings dygnsrytm också (såvida man inte har bra ljudisolering).
Förstörd dygnsrytm och sömnsvårigheter tycks vara ett stort problem över huvud taget - ett folkhälsoproblem. Själv har jag haft perioder av sömnlöshet. Det har varit en riktig plåga, men på senare år har jag lärt mig acceptera att ibland sover man taskigt, helt enkelt.
Men en lösning finns, och den heter ljudböcker. Om man har sömnsvårigheter hjälper det att ligga och lyssna på en god bok. Jag lovar att det stämmer. Det är en dubbel lösning: Antingen somnar man - eller så får man i alla fall en betydligt roligare natt än man annars skulle få. Bägge alternativen är klart bättre än att ligga och titta upp i taket.
---
Läs även andra bloggares åsikter om sömn, sömnsvårigheter, dygnsrytm, sova, säng, ljudböcker, lyssna Rel: DN, SvD, Sydsvenskan, Aftonbladet
10 kommentarer:
Sömn är överskattat. Det går att använda tiden till mycket bättre saker.
cederhaus: åtminstone till en viss gräns.
Jag skiter fullständigt i vad trångsynta DN journalister anser vara normalt.När jag är trött sover jag och när jag är utvilad går jag upp. På vilket sätt är en sådan levnads stil mindre naturlig än att tvinga sig in en rytm som rimmar illa med ens personliga förutsättningar?
Mina arbetstider är flexibla, och de sociala aspekterna är mycket lätta att komma tillrätta med. Man är ju trots allt vaken större delen av dygnet, så hur man än gör finns det sätt att passa in det hela. En okonventionell dyngsrytm är bara ett hinder när andra envisas med att tvinga sina gammaldags normer på en.
anonym: Problemeet med det sociala är ju att de flesta ändå lever enligt norm-rytmeen.
johnny:
Förvisso sant, men då är det kanske bättre att anpassa samhället efter människorna istället för vice versa. Numera är det ju väldigt få som måste upp och mjölka korna till exempel. Och det sociala problemen är ganska överdrivna, det är mycket svårare att konstant jobba natt tex.
anonym: Jag håller med. Alla har olika rytm, det har ju visat sig i forskningen. Ändå är samhället anpassat efter de som är morgonpigga.
Bra ide! Ska prova. Jag tillhör problemgruppen. Eller de som får lida för konsekvenserna av några slappa år (på högskolan). Jag kan inte poängtera hur jobbigt detta problem är om man vill kunna 1. välja jobb utefter andra premiser än sömnmöjligheter. 2. Funka socialt - passa tider o evenemang. 3. Känna att man har ngn sorts stabilitet.
Säger man ngt annat lever så lever man i förnekelse eller en begränsad värld (säkert ok för vissa). De är inte ballt eller individuellt utan bara jobbigt.
De är iafl jättebra att problemet kommer upp o vi slipper framstå som enskilt slappa o trögfattade individer.
Kalle: Det finns ju jobb för folk med annorlunda dygnsrytmer, men de har ofta låg status och dåligt pröjs.
För sömnproblem så kan ni hitta tips och andra hjälpmedel på http://sovproblem.se
Skicka en kommentar