onsdag, maj 21, 2008

TATP

Acetonperoxid, triacetontriperoxid (TATP), tricykloacetonperoxid (TCAP) eller acetontricykloperoxid (ATCP) är ett kraftigt sprängämne. Richard Wolffenstein upptäckte av misstag ämnet år 1895 när han skulle peroxidera alkaloiden coniin, löst i aceton. Acetonperoxid kan syntetiseras med saltsyra, väteperoxid och aceton, kemikalier som finns i en vanlig färghandel, vilket har gjort att det är populärt bland spänningssökande ungdomar. Detta leder regelbundet till både skadegörelse och svåra olyckor där bombmakarna själva drabbas. (Wikipedia)En svetsare försökte ta sig in på Oskarshamns kärnkraftverk, medtagandes sprängmedel (står det i tidningarna). Han hade med sig ett ämne som heter TATP , och som användes av till exempel "Skobombaren" (visst ser han smart ut). Naturligtvis finns det uppgifter på nätet om hur det går till att tillverka en bomb av TATP, och antagligen är väl Flashback närmast till hands.

Orskarshamn är förresten ett ganska tufft bygge, tycker jag. Vill man se högupplösta bilder på't kan man kolla in deras bildbank.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
---
Ap-Dejt: En kommenterare, "tl", sade något intressant:

"Spår TATP fanns på utsidan av en påse med hygienartiklar. TATP bildas då aceton och väteperoxid reagerar med varandra. Det kan vara så att någon tagit bort nagellack och blekt håret i samma rum som denna påse befann sig i. Dessa aktiviteter brukar man utföra på toaletten där även hygienprodukter brukar förvaras..."

15 kommentarer:

Anonym sa...

den här kommentaren kommer garanterat tas bort kanske inte ens visas; SvD kommer inte skriva om det är en invandrare som är terrorist utan de skriver som vanligt "En svensk man" eller "3 5-åringen" bara de få gånger det är en Svensk som gör når så skriver de ut det. ibland ochså som "Tyskan" som misstänktes obs ej dömd barnamord i arboga

Anonym sa...

Jag gillar din bildillustration, men vad tusan föreställer den? Jag vet, det är en akrobatisk cirkusgrupp bestående av säkerhetsvakter som bollar med svetsaren och skobombaren.

Anonym sa...

Spår TATP fanns på utsidan av en påse med hygienartiklar. TATP bildas då aceton och väteperoxid reagerar med varandra. Det kan vara så att någon tagit bort nagellack och blekt håret i samma rum som denna påse befann sig i. Dessa aktiviteter brukar man utföra på toaletten där även hygienprodukter brukar förvaras...

stationsvakt@gmail.com sa...

anonym: Framtiden kommer att visa om du har rätt eller fel. Tills vidare skyller vi på folkgruppen svetsare.

håkan: Det symboliserar peace, love and kärnkraftsunderstanding.

tl: Åfan. Vad lustigt om det visar sig vara så.

Anonym sa...

Om detta har den minsta sanning så är ju definitivt nästa steg att spärra av hela riksdagshuset med medlemmar för frammkallande av allmänfara för resterande del av befolkningen i och med bristande iq.Sorgligt nog lär de väl bli frisläppta för (normalt medfödd dumhet). ;)

“When i first started to blog i wanted to meet interesting and stimulating people in different cultures in the society.Thats when i realized i wanted to just simply kill em all for there stupidity.”

Pelle

stationsvakt@gmail.com sa...

Pelle: Vi behöver inget rikstagshus.

Anonym sa...

Håkan: Bilden visar bindningarna i en triacetontriperoxid-molekyl

stationsvakt@gmail.com sa...

mike: På Wikipedia kallas den: Description: Chemical structure of acetone peroxide.

Unknown sa...

re: anonym 14:07
Du måste ha fel då jag slår vad om att du brukar påstå att invandrare inte jobbar, de anhållna jobbar ju som svetsare och kan därför inte vara invandrare enligt den vanliga rasistiska logiken.

Anonym sa...

jhonny: bilden du har på bloggen visar acetonperoxid trimer dvs. triacetontriperoxid.

stationsvakt@gmail.com sa...

Mike: Tack för lektionen. :-)

Anonym sa...

jag vet inte, men det sägs att biobränsle verkar vara ett energialternativ på gång. Vad vet/tycker ni om det?
Kan det verkligen vara ett tillräckligt och pålitligt energialternativ till kärnkraften inom 10-20 år? eller kanske tidigare?

Tack

stationsvakt@gmail.com sa...

anonym: Jag sätter mitt hopp till den där acceleratorn som strax ska testas.

Anonym sa...

Acceleratorn som strax skall testas, kan det vara LHC i Cern du syftade på?

Det verkar vara ett grymt projekt. Undrar hur mycket energi den kommer förbruka, det brakar loss. Kanske inte är så energislukande som man tror.

stationsvakt@gmail.com sa...

anonym: Ingen aning. Den är väl till forskning, men till slut måste väl nåt nyttigt komma ur projektet.