lördag, juli 05, 2008

Andra världskriget är slut

Apropå det där att klippa huvudet av vaxdockan Hitler (DN, SvD, Ab). Jamen ärligt alltså - hur många människor lever nu, som personligen drabbades av Hitler? Inte många va? Okej, såna grejor kan leva kvar genom generationerna, men ändå - andra världskriget är historia. Ska man klippa huvudet av Julius Caesar också? Eller kanske hunnen Attila?
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker som du. Hitler är knappast den enda galne diktatorn i mänsklighetens historia. Man kan inte låtsas att han inte funnits.

Daniel sa...

Instämmer. Men det är en rätt fin svensk kvalitét att inte älta historien faktiskt. Åk ner till Balkan och det ältas om hur de stoppade ottomaner på 1500talet. Åk till Ungern och det ska ältas om mongolkrigen som om det var i går.

Historia är viktigt att känna till. Men man ska inte låta det överstyr heller så att det styr ens liv.

Anonym sa...

"Jamen ärligt alltså - hur många människor lever nu, som personligen drabbades av Hitler?"

- Det är ju det som är problemet >.<

Men det är inte Hitler som är problemet egentligen, utan vad han representerar.

stationsvakt@gmail.com sa...

Ullah: Han har ju funnits, som sagt, men det har kommit färskare exempel efter honom, om än kanske inte lika storskaliga.

antimonite: Det är viktigt att känna sin historia, och ha en känsla för den, men man kan hålla det på ett intellektuellt plan, tycker jag.

mickey: Han representerar nåt dåligt, men nazismen som ideologi är nog inte särskilt aktuell, även om vissa kanske bekänner sig till den, men själve gubben Hitler är mer en pappfigur nu för tiden, tror jag.

Anonym sa...

Otroligt hur vi håller den gamle trollkarlens kraft vid liv genom att ideligen ge hans namn och gärning en sådan magisk laddning!

Busse

stationsvakt@gmail.com sa...

Busse: Ja egentligen är han ju bara en ikon, typ marilyn monroe och coka cola-flaskan, typ.

Anonym sa...

Beslutet att ställa ut gubben känns mera smaklöst än etiskt utmanande...och det finns ju nyare krigsförbrytare. Hörde i morse på BBC att en grupp medborgare i San Francico vill hedra GWB genom att uppkalla ett renhållningsverk efter presidenten.

"Förslaget stinker" kommenterade en republikan. ;)

stationsvakt@gmail.com sa...

Magnus. Jag tyckte lite synd om GWB när jag hörde om avloppet.

Anonym sa...

Johnny: de kanske menade att det var han som såg till att det hölls rent och fredligt här i världen.

stationsvakt@gmail.com sa...

magnus: Det kanske är det de säger till honom. :-D