torsdag, mars 26, 2009

Pulpspaningar

Jag sitter och tittar på gamla pulp-omslag. Alla är välritade och spännande, men tre av dem fångar min blick speciellt. Hjältarna på de två första liknar andra och mer kända hjältar, vilket antagligen inte är meningen. På det tredje omslaget gör jag en matematisk spaning.

Vad tusan håller Mandrake på med? Hotar en kvinna - det är inte likt honom. Och varför har han bytt ut sin höga hatt och sin mustasch mot en krok-hand?Och här har vi Fantomen, dock i röd dräkt den här gången. Vad pysslar han med? Håller han på att foga ett isblock, innehållande sin hustru Diana, till samlingen av alla tidigare fantomers infrusna fruar.På nästa omslag ser jag dock ingen likhet med någon seriehjälte jag känner till. Ändå fastnar jag vid det. Jag tänker på stenen mannen till vänster ska till att svinga. Jamen fatta hur tung en sådan sten är - och mannen som håller i den ser inte ut som nån muskelman direkt.Troligen krävs det en del matematik för att beräkna den bana stenen troligast tar. Vinkel, fallhastighet, tyngd, centrifugalkraft och allt möjligt måste beräknas. Sådan matematik behärskar jag inte, så det får bli en okvalificerad lekmannagissning. Jag gissar att stenen kommer att hamna i kvinnans huvud, snarare än på typen som har henne i sitt grepp. Å andra sidan, om stenmannen tillhör samma gäng som Mandrake och Fantomen, så kanske just det är meningen.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

10 kommentarer:

ab sa...

Jag slås mest av det konstanta våldet mot kvinnor. Avklädd och utsatt ska hon vara. Sorry, men jag tycker inte det är kult och hejsan.

Anonym sa...

Så är det med superhjältar ibland.Oberäkneliga men fortfarande väldigt roande.

PelleTrix

Johnny sa...

ab: Omslagen såg helt enkelt annorlunda ut på 40,40-talet.

pelletrix: så är det

ab sa...

Nej, så enkelt är det inte. Det fortsätter med samma grundinnehåll men i andra stilar och andra medier - dataspel, till exempel - och det är alldeles för nära verkligheten för att vara skoj.

Det är inte jag som är överkänslig, det är världen som inte är riktigt klok.

Dana sa...

Hej Johnny!
Jag undrar om du kan hjälpa mig med en sak. Du verkar ha lätt för att hitta konstiga saker och sånt... Jag minns att jag såg en barnförbjuden film på bio när jag var ca 11-13 år, ca vid slutet av 60-talet. Filmen var säkert äldre än så. Jag har då och då funderat på den sedan dess. Skulle vara intressant att se den igen och se om jag blir lika rädd idag som jag blev då. Jag har alltid kallat den för "Dr.Skräck och de förstenade kvinnorna". Han tömde ut blodet på kvinnor vad jag minns. Läskigt! Vad tror du? Kan du hitta den åt mig?

Johnny sa...

ab: Allt inom de där områdena är ju väldigt överdrivet. Förr i tiden var kvinnorna, på till exempel omslagen, överdrivet hjälplösa, medan männen antingen var överdrivet hjältemodiga eller dito onda. Fast på senare år, i alla fall i spelvärlden, har ju tjejerna inga problem med att ta hand om sig själva.

Johnny sa...

Dana: Ingen aning, men det låter ju som om det skulle kunna röra sig om nån gammal Hammer-film. Leta här.

ab sa...

Även när kvinnor "tar hand om sig själva" är det ofta avklädda och anpassade för att passa killars smak.

Vi får nog vara ense om att vara oense. Jag blir illa berörd, de där överdrivna och chablonmässiga omslagen är bara några länkar i en kedja av otrevligheter för kvinnor.

Wv erizer - en eraser för sådana här saker skulle behövas! Efter ett långt liv är jag dödstrött på det.

Anonym sa...

s

Johnny sa...

ab: Vi får vara överens om att inte vara överens. :-)