onsdag, april 08, 2009

Ordet fobi urlakas

Jag har tänkt på det där med ordet fobi och att det på nåt vis har blivit lite urlakat. En som känner motvilja mot homosexuella är homofob. En som känner motvilja mot muslimer är islamofob. Och så vidare.

Men egentligen, om man kollar upp ordet fobi på Wikipedia, så är fobier något mycket mer bestämt - något man kan ställa diagnos på. En slags störning, rentav. Själv, till exempel, lider jag av en lätt spindelskräck. Dyker det upp en spindel så gör min andhämtning och puls det med.

Jag får alltså (förvisso ganska milda, men dock) ångestsymptom när jag vistas i deras närhet. Man skulle kunna säga att jag lider av araknofobi - att jag helt enkelt är en araknofob. Däremot, om spindlarna inte hade någon psykisk eller fysisk effekt på mig, men att jag helt enkelt inte gillade dem, att jag fann dem allmänt störande, då skulle jag inte vara nån araknofob, utan nån som inte gillade spindlar bara. I alla fall om man vore noga med språket.

Jag skulle möjligen vara en fördomsfull och generaliserande person; alla spindlar kan väl inte vara störande? Nä just det, det finns säkert både bra och dåliga spindlar - det säger ju sunda förnuftet.

Det jag ville komma fram till (medelst onödigt mycket babblande) är bara det, att ord - till exempel fobi - tappar i betydelse. Det blir inflation. Och det är synd tycker jag, eftersom själva grundordet blir urlakat; en som lider av en riktig fobi blir en person det egentligen inte är särskilt synd om. Rätta mig om jag har fel.

Detta kom jag att fundera över när jag såg den här filmen. Det är en kvinna som lider av coulrofobi (clownskräck).


---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , / Videon hittad här. Jag har förresten berört clownskräck här.

18 kommentarer:

Peter sa...

“To me, clowns aren't funny. In fact, they're kind of scary. I've wondered where this started and I think it goes back to the time I went to the circus, and a clown killed my dad.” - Jack Handy

Fred sa...

"There is nothing funny about a clown in the moonlight." - Lon Chaney Sr

Johnny sa...

Peter/Fred: Nu när vi ändå håller på med citat så:

"Hej clown!
Kom hit så vi får titta på dej!
Hej clown!
Kom ut vi vill så gärna säga:
Hej clown!
Ta med din röda näsa och kom ut hit till oss, snälla
Hej clown!
Kom ut och sjung och dansa för oss
Hej clown!
Nu vill vi allihopa se på dej clown
för skynda på vi måste snart gå hem"
/Jan Malmsjö
:-D

Anonym sa...

Vet ni vilken svensk partiledare som körade till Jan Malmsjö då han tävlade med "Hej clown" i melodifestivalen?

Anonym sa...

Palme? Erlander? Yngve Holmberg??
CH Hermansson??
Ja, vem var det?!
undrar Molly Ginger, nyfiken.

Anonym sa...

Mona Sahlin var det. Hon var ju givetvis inte partiledare då utan medlem i Nacka musikskolas flickkör.

Anonym sa...

Ahaa! Det har jag nog hört henne säga, nu när jag tänker efter.
Men du lurades litet med din fråga.
Du skulle ha sagt BLIVANDE partiledare.
Då hade vi "tagit" det!
:-) Molly G.

Johnny sa...

mrarboc: Åhå. Synd att just den versionen inte verkar finnas på youtube. Undras om hon utveckalde coulrofobi efter det.

Anonym sa...

"Nuvarande" hade nog varit mest korrekt tror jag.

Men det hade onekligen varit roligt om man fått se Erlander i kören på melodifestivalen:-)

Anonym sa...

Hehe...Exakt...
Älgen!
:-) Molly G.

ab sa...

Du har helt rätt. Fobier är fobier. Homofobi kan man tänka sig finns - dvs att någon av (mycket) dunkla skäl faktiskt mår fysiskt illa när den föreställer sig eller tror sig vara i närheten av någon som är gay. Som alla andra fobier kan det botas av att man faktiskt utsätts för det man är rädd för - i detta fall, t ex fikar och pratar med ett par lesbor eller bögar. Din araknofobi går också att bota och det tämligen snabbt.

Men islamofobi? Nä. Har aldrig sett något exempel på det. Tror inte det finns.

Johnny sa...

ab: Eller hur. Jag minns att när bloggandet för några år sedan började vinna mark så uppstod hos en del en enorm motvilja. Antagligen tyckte de väl att bloggarna förhävde sig, eller nåt. Ibland gränsade det nästan till hat. Det var helt enkelt motvilja mot något man inte förstod sig på och/eller bara ogillade. Men att de egentligen led av bloggofobi, den tanken föresvävade mig aldrig.

ab sa...

Hm - bloggofobi. Då leds tanken till alla modebloggar som utsätts för våldamma sexistiska manliga attacker - det finns blondinofobi också, tydligen.

Och hela den patriarkala islamska världen tycks lida av infekterad kvinnofobi - att döma av den sjuka lagstiftningen. Den islamska kvinnofobin är definitivt mer konkret, lättare att se och har långt mer förödande skadeverkningar än den s k islamofobin. (Hm igen, jag anar en artikel i vardande här...)

Johnny sa...

ab: Jag kom att tänka på en sak: Om man nu kallar någon för att ha en fobi - vara fobisk - då är ju detta en diagnos. Diagnoser ställer man på sjukdomar och störningar. Sjudomar och störningar kan man inte rå för, varför klagandet på dem som lider av fobier då egentligen borde klassas som kränkande.

Att kalla mig för homofob (vilket jag btw inte alls är), till exempel, är ju att kalla mig för psykiskt störd, vilket är elakt.

Jag märker såklart bara ord här, men det illustrerar på nåt vis ordens värdeglidning.

ab sa...

Jag vet inte om en fobi är en allvarligare psykisk störning? Det måste väl ses som ett gränsland. Du har en släng av araknofobi - du psykiskt störd då? Och är det i så fall elakt att säga det? Dessutom är riktiga fobier, i motsats till många andra "psykiska störningar", ju kurerbara.

Mitt gaggande om blondinofobi och ditt om bloggofobi var lite skämtsamma. Men kvinnofobi funderar jag faktiskt över. Det ÄR stört när ett helt land låser in halva sin befolkning.

Johnny sa...

ab: "Du har en släng av araknofobi - du psykiskt störd då?"
- Det värsta är att detta är min friska sida. :-D

Ullah sa...

Snälla AB, skriv om den kvinnofobin, islamsk och annan!

ab sa...

Ullah: Jag har funderat allvarligt på det ett tag.