tisdag, maj 19, 2009

Jaså det är läsplatta det ska heta

Jag läser att läsplattor är på gång. Jaså det är läsplatta det ska heta, "wireless reading device", eller "e-book reader" eller nåt i den stilen, heter det visst på utländska. Ja jag har ju läst om dem på nätet i några år nu, men aldrig riktigt fattat grejen.

Om de skulle slå igenom, och att det skulle funka som jag vill vore det ju skitfint. Jag vill att man ska kunna gå med sin läsplatta till bibblan (eller helt enkelt besöka bibblan via nätet) och ladda in en bok bara. Och fördelen skulle vara att man aldrig behövde vänta på böcker, utan att de liksom bara fanns där.

Jag ser egentligen bara två nackdelar. Den ena är känslan. Böcker ska kännas och dofta. Men detta kanske man kunde åtgärda med doftämnen - typ som att man kan ha grandoft på sin plastgran. Man kanske helt enkelt kunde peta in en wunderbaum i elektroniken. Och man skulle kunna ha en annan struktur - en med lite patina - på skalet. Den andra nackdelen är att jag vill läsa när jag ligger i badet. Men även detta går antagligen att åtgärda. Att göra en sån pryl vattensäker är nog inte så svårt.

Här har vi en reklamfilm för läsplattan Amazon Kindle2 (vars skärm gott kunde ha varit snäppet större, tycker jag). Jag blir allt rätt sugen ändå.


---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

17 kommentarer:

Lotta sa...

Det är fullt möjligt redan nu att låna e-böcker från de flesta kommunbiblioteket. Många har avtal med t ex företaget e-lib. I t ex Örebro loggar man bara in med sin lånekortsnummer och laddar hem boken direkt från katalogen på nätet. Vet inte om det funkar med flera olika läsprogram, men bibblan brukar länka till det program som behövs (t ex Adobe). Bara att klicka ner. Sedan ligger boken i fyra veckor i läsaren innan den "försvinner". Enkelt och framförallt gratis :)

stationsvakt@gmail.com sa...

Lotta: Sedärja, det visste jag inte. Men att läsa på datorskärmen ... näää, inget för mig.

Jan E sa...

Själva känslan i pappersbläddrandet går dessvärre inte att ersätta med elektronik. T ex när man håller en sprillans ny bok i handen och genom att bläddra lite förstrött försöker greppa bokens omfång. Nu blir alla böcker lika stora. Pappersljudet går väl att få fram på konstgjord väg, men det skulle å andra sidan snabbt betraktas som hopplös nostalgi. Vi får nog gilla läget.

stationsvakt@gmail.com sa...

Jan E: Ja de där är ju egentligen oersättliga värden. men jag tänker att de kanske kompenseras av tillgängligheten till gratis böcker.

Plastfarfar sa...

Jag tycker som Johnny. Långa texter på skärm är värdo. (Fast jag bör nog känna på en Kindle 2 innan jag känner mig helt säker...)

stationsvakt@gmail.com sa...

pf: Egentligen tyckte jag det var för mycket av bärbar dator, den i filmen. Jag skulle kunna tänka mig en enklare modell - med stor skärm och bara för manuell tankning av böcker. Inte för en massa tidnings och bloggläsning.

Åsna sa...

Doften av en sprillans ny bok är en sak, att nysa och snörvla sig igenom 800 sidor dammindränkt kurslitteratur är en annan. Jag skulle nog kunna tänka mig en läsplatta ibland.

stationsvakt@gmail.com sa...

Åsna: Och man skulle ju också kunna dela med sig av kurslitteratur ... fast det kanske är otillåtet.

Lotta sa...

Johnny: Det är nog en vanesak egentligen... Om man använder Adobe digital edition (som funkar på bibblans böcker) så ligger texten som ett bokuppslag, så det ser ut som en bok, fast platt på skärmen. Visst, det luktar inte papper och man bläddrar genom at trycka på piltangenten. Men, why not? Jag tycker det funkar helt ok :)

stationsvakt@gmail.com sa...

Lotta: Nå, med en bärbar dator då, kanske.

Anonym sa...

Ni som talar om att läsa på "en datorskärm":

Dessa typer av läsplattor fungerar på helt annat sätt än datorskärmar och ögonen uppfattar dem annorlunda. En läsplatta för inte in något ljus över huvud taget utan kan snarare beskrivas som ett gigantiskt othello-spel.

Väldigt förenklat så kan en svart/vit läsplatta funktionalitet beskrivas som en där varje punkt består av en partikel som är svart på ena sidan och vit på den andra. När spänning förs in så påverkas de av ett magnetfält som vänder partikeln så att den vita eller den svarta punkten ligger uppåt och påverkas därför t.ex. inte av soljus som en datorskärm gör (Sökord: "E-ink", om du vill fördjupa dig)

Jag är med er. Läsa långa texter på en datorskärm är jättejobbigt, det är därför jag hoppas på läsplattans genomslag.

Och till stationsvakt:
Kinde 2 DX har större skärm som du efterfrågar:
http://www.amazon.com/Kindle-DX-Amazons-Wireless-Generation/dp/B0015TCML0

Vattenskydd hittar du här:
http://cgi.ebay.com/TrendyDigital-Waterproof-Case-Cover-Kindle-1-Kindle-2_W0QQitemZ260399911050QQcmdZViewItemQQimsxZ20090426?IMSfp=TL090426114002r14686

...även om det inte är det snyggaste, men vi kan väl räkna med att det kommer mer och mer

Magnus sa...

Det går ju inte att bygga upp ett minne av sidor, kapitelslut och så - det betyder en hel del för att liksom hitta i en bok, komma in i den. Jag skulle gissa det är däför som man har ganska kort 'span of attention' för texter på en skärm, det blir en tröttande monoton yta, som att läsa från en teleprompter; omöjligt att snabbt hitta ett ställe man kommer ihåg sen sist. Just det där fysika i läsakten betyder ganska mycket för att bygga upp en struktur. Sen gillar jag fysiska (fulla) bokhyllor, men det är ju en annan sak...

Magnus sa...

Lotta och Emil: Visst, en läsplatta är inte riktigt smma som en datorskärm (jag har knappt använt läsplatta själv) men jag skulle tänka mig att det är besvärligt om man vill bläddra fram och tillbaka i olika delar av en bok, eller hoppa mellan text, register och fotnoter (om dessa ligger i slutet). När man läser en tryckt bok på det sättet så lagrar man inte medvetet sidnummer hela tiden, man vet ungefär var man var, fysiskt (bokens tjocklek eller närmaste kapitelslut) och så återgår man dit när man checkat det där man skulle. Låter svårt attgöra i en e-bok. Eller om man vill jämföra mellan flera böcker - hur gör man det när man har 3000 titlar inlagrade i läsplattan, och bara där?

Johan W sa...

Jag har en Kindle 2 som jag köpte när jag var i USA. Det är en fröjd. Och som det skrevs i en annan kommentar, det går inte att jämföra med att läsa på en datorskärm. Detta är elektroniskt papper och kräver, precis som en vanlig bok, att man har en lampa eller annat ljus för att kunna läsa texten. Batteritid är inga större problem. Jag har inte laddat min Kindle de senaste 3 veckorna och jag läser varje dag. Att kunna samla 1500 böcker i en apparat som väger 600 gram är guld när man är ute och reser som jag. När jag är i USA kan jag koppla upp mig direkt via Kindle till Amazon och köpa böcker som laddas ner direkt till Kindle. Inget behov av dator och det går fort. Den har nämligen ett litet 3G-kort inbyggt och Amazon står för kostnaden så det är inget jag har behövt bry mig om. Böckerna på topplistan kostar $9.99 jämfört med $24.95 för pappersvarianten. Jag kan själv ställa textstorleken, vilket är ett plus tycker jag och det är lätt att bläddar via knappar på sidan av skärmen. Jag är som ni märker väldigt nöjd och den är mycket bra för böcker. För tidningar vill jag gärna ha en större skärm och där kan Kindle DX vara ett alternativ. Jag hoppas vi får se apparater med elektroniskt papper i Sverige snart, men jag tror tyvärr det kommer dröja.

stationsvakt@gmail.com sa...

EmilO: Kindle DX, tack, den var bättre. :-)

Magnus: Samma här, när det gäller bokhyllor. min är smockad. Det ger rummet en bra lukt.

johan W: Det kommer nog att dröja, skrev du, och det är väldigt typiskt, tycker jag. En start kanske vore om biblioteken köpte in ett stort antal och lånade ut. Det kanske skulle sätta fart på marknaden.

Magnus sa...

Johan W: Går det att hålla flera böcker öppna samtidigt på din Kindle?

Johan W sa...

Kindle kommer ihåg senaste stället i boken. Så stänger jag en och hoppar in i en annan så hamnar jag på senaste sidan. Böckerna kan sorteras efter senaste lästa eller alfabetisk ordning.