tisdag, juli 07, 2009

Sten på nära håll

När jag var i Rom för ett par år sedan plockade jag med mig ett bar bitar murbruk som hade - genom frostsprängning eller allmän vittring - fallit loss från en extra förfallen del av en akvedukt (en bit längre upp i backen av den här).

Tittar man närmare på bitarna ser man att de inte alls ser ut som modern betong - vilket inte automatiskt säger att just de bitarna jag nu håller i min hand är just de klickar som kletades på plats när akvedukten en gång byggdes - reparationer lär ju ha utförts både en och två gånger under årens lopp.

A piece of Aqueduct of Claudius.

Men ändå, jag vill ju gärna tro att mina bitar är riktigt gamla bitar; hålet de föll ur låg ganska högt upp, och hålet var väldigt djupt. Finns det något sätt att bara genom att titta på stenarna bestämma hur det ligger till tro? Ingen aning, men tryck på bilderna och förstora dem, så kan du ju själv fundera på saken.

A piece of Aqueduct of Claudius

Från det ena till det andra. Det var ett uppehåll i regnet nyss, och solen strilade fram mellan dropparna, så jag gick ut. Jag hittade en överkörd fågelunge som jag plåtade, men den var alltför sorglig för att läggas upp här. Jag plåtade en snigel också - en av många likadana jag såg på asfalten i närheten av mitt hus - och den lägger jag upp.

En snigel.

Jag vet inte hur sniglars synförmåga funkar, men en sak är säker - de ser marken på nära håll. I det här fallet var det asfalt den aktuella snigeln såg. Det jag lite lätt funderar över nu är om den ser nyanser i asfalten. För mig som oftast befinner mig ungefär två meter ovanför asfalten framstår den i svarta eller mörka nyanser, men så kanske det inte är för snigeln. Den kanske ser alla möjliga färger därnere, eftersom stenen asfalten är tillverkad av inte är svart från början, utan har färgats så av kolväten och tjära. Kanske glider den fram över en fantastisk regnbåge?
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

7 kommentarer:

Ullah sa...

Jag har för mig att det var alldeles nyligen du var i Rom. Ett par år sedan???

Daniel sa...

Jag vet inte om du hade hoppats på mig nu ang cementen, men jag kan tyvärr inget alls om cementens karakteristika, då från nu.

Jag tycker mig se lite "gräs" i det? Har jag fel? Isåfall lär det inte vara antikt, för det skulle ha förmultnat.

Vad jag däremot vet är att man inte använde cement i någon större skala alls efter västroms nedgång förren på 1800talet. Så det är ju fullt sannolikt att du har lite äkta romersk cement där, som åtminstone är från antik tid, om kanske inte nödvändigtvis från exakt när den först byggdes.

stationsvakt@gmail.com sa...

Ullah: Oktober 2007, vill jag minnas.

Terra: Hoppades lite på dig. :-) Fast det där med gräset säger inte så mycket, eftersom bitarna alltid ligger i fria luften ett tag innan de lossnar, och gräs tränger in. Det var växtlighet i varenda spricka.

Ullah sa...

Värst vad tiden går.

stationsvakt@gmail.com sa...

ullah: ja den rullar på.

Magnus sa...

De där stenarna ser ju ut som mög, som vi sajjer på skånska. Alldeles sprillans färskt mög.

stationsvakt@gmail.com sa...

Magnus: Usch vilket ord! Nästan lika illa som "boss".