torsdag, augusti 20, 2009

Mosaik med Photoshop

På grund av att en del jobbiga saker hände gjorde jag mitt längsta blogguppehåll någonsin - fem dagar. Det jobbiga är - förhoppningsvis - i förlängningen av övergående art, och vid tillfälle kanske jag tar upp'et i bloggen. Men tills vidare får det vänta.

Nå, jag tänkte visa några bilder jag har gjort och som jag har lagt in i Kvadrater, nämligen mosaiker. Att göra en "äkta" mosaik i Photoshop skulle ta mer tid än vad jag har tålamod till. Man skulle behöva ha en massa mosaik-urklipp och vrida och vända på dem och passa in dem utefter formen man ska göra. Det skulle ta många timmar.

Mona SahlinFlygplan.
Kaknästornet.

Istället har jag gjort det väldigt enkelt för mig, men med - om jag får säga det själv - hyfsat resultat. Jag har helt enkelt sökt reda på gamla mosaiker på nätet. Ovanpå dessa har jag klistrat andra bilder. Jag har blandat lägena så att jag tycker det ser okej ut, och sen har jag med suddgummit suddat i skarvarna.

Och det var bara det jag ville berätta om, att det här är en väldigt enkel metod. Har man inte Photoshop så skulle jag gissa att det antagligen går att göra likadant med online-programmet pixlr.
---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

10 kommentarer:

Plastfarfar sa...

Välkommen tillbaka, Johnny. I bland är det en trygghet i att ägna sig åt det gamla vanliga.

Ullah sa...

Skönt att du är igång igen, blev lite orolig. Hoppas allt blir bra.

Johnny sa...

pf: Tack. Ja, jag har inte suttit så mycket vid datorn.

Ullah: Tack, ja det blir det nog.

Mrs Li sa...

Väldigt väldigt fint!
Både bilderna och att du är tillbaka ;)

Iris sa...

Tänkte igår att det liksom var något som fattades på nätet och insåg snart att det var ju den lilla stjärnan vid din blogg (som i Safari markerar nya inlägg). Tryggt att ha dig tillbaka! Hoppas du mår ok, eller att du åtminstone gör det snart.

Johnny sa...

Mrs Li: Tack, vad glad jag blir.

Iris: Tack, jag mår finfint.

P-E Fronning sa...

Kakis blev bäst. Ser precis ut som en spegelmosaik som reflekterar kakis. De andra faller en smula på att mosaikbitar normalt sett bara har en färg var. Sen är valet av motiv tveksamt ;)
Din försäkring om att du mår bra är betryggande. :)

Johnny sa...

p-e: "normalt sett bara har en färg var" - exakt, det är där svårigheten ligger. Det går säkert att göra annorlunda och bättre, men det här var snabbsättet. när jag får tid och lust kanske jag provar ett svårare sätt.

Christina sa...

Himla snyggt! Det finns ju ett mosaikfilter i Photoshop, men det blir inte hälften så bra som din variant!

Välkommen tillbaka!

Johnny sa...

Christina: Tack. Lite pyssel bara. :-)