torsdag, juni 03, 2010

Indirekta saker

Bilderna i den här posten var ett exempel på saker som bara existerar indirekt. Sakerna fanns bara i spegelvärlden, så att säga. Här är ännu ett par exempel på indirekta saker.

Grabben, du har inte skuggan av en ... cykel.
Här står jag och gör mig bred. Fast i själva verket är det vindrutans välvning som gör mig bred.

Egentligen, när man tänker efter, så är såna här indirekta saker inte mer "verkliga" än tankar och drömmar. De går inte att ta på, till exempel, och de existerar bara så länge det de avspeglar så att säga ger dem näring - försvinner källan försvinner de. Fast en skillnad mot tankar och drömmar är ju förstås att de indirekta föremålen går att fota.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant tanke.

Undrar hur många nivåer man kan få med på bild? Tänk dig en katt i en spegel, där spegeln reflekteras i lacken på en bil som reflekterar sig i lack på en annan bil.

Jag minns en gammal "regel" om att ett papper bara kan vikas åtta gånger. Undrar om det finns något sådant för reflektioner.

Johnny sa...

Skogsman: Att ta sig åtta nivåer in i en spontant plåtad bild är nog svårt. Antagligen får man nog arrangera bilden rätt ordentligt. Men kanske bör man akta sig - går man för långt in i en bilds indirekta djup kanske ens själ fastnar i andra dimensioner - med schizofreni som följd.

Anonym sa...

Det är lite Cartier-Bresson över dina bilder, särskilt den översta med cykelskugga i svart!

Johnny sa...

Matilda: Jag var tvungen att googla på Cartier-Bresson. Hans bilder ser ju faktiskt ganska vanliga ut, tycker jag. Inte alls sökt konstnärliga. Fina dock.