måndag, juni 14, 2010

Turist i egen stad

Bara för att jag numera har en jämförelsevis (jämfört med den förra, om inte annat) bra kamera betyder inte det att jag tänker börja ta pretentiösa och konstnärliga bilder, typ svartvita gamla gubbar i gatumiljö och motljus. Okej, ibland tänker jag köra den fasonen, men åtminstone inte idag. Och det kommer ju förresten som bekant inte bara an på kameran hur bra en bild blir, utan minst lika mycket på fotografen - och nån fullfjädrad sådan är jag inte ännu.

Så jag behåller tills vidare mitt vanliga kamerabeteende. Idag var jag turist i min egen stad. Jag gick runt och plåtade sånt jag skulle ha plåtat om jag var i en främmande stad. Byggnader alltså, och skulpturer.


Man har byggt en tillfällig pontonbro ut i vattnet på ett ställe. På den gick jag ut och plåtade operan. Utan den bron har det varit svårt att se operan från just den här vinkeln.


Från samma bro plåtade jag slottet. Bilden består av tre bilder jag har satt ihop. Förstorar man den kan man se en skarv där jag har missat (slarvat).


Klara kyrka, mitt emot centralen. Här och där på kyrkogården kan man se spridda gravstenar och små monument (och Leila K, tror jag det var). Det här halvöppna mausoleet härbärgerade en stenhäll under vilken det säkert låg en döing. Jag gick in under taket, och se (nere till vänster) vad snyggt det var där. En säkert för de flesta okänd vy.


I kungsan besökte jag en sån där gammal metall-pissoar som ser ut som en blandning mellan rymdraket och julgran. När man står därinne finns det inte mycket att se på. Antingen tittar man ut genom gluggen, eller ner på gallret.


Jag var tvungen att ta en närflukt på den här lilla skulpturen, nu när jag ändå gick förbi. För tänk, jag har alltid trott att det har föreställt nåt dribbligt fotbollssammanhang, och det gjorde det ju inte. Exakt vad det föreställer - vad figurerna håller på med - vet jag fortfarande icke.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

7 kommentarer:

P-E Fronning sa...

Kul med slottet från den speciella vinkeln.

Vågen och vindarna från en annan vinkel.

Johnny sa...

p-e: aha, tack. stockholms-settet var fint. blev lite sugen på att återvända till flickr.

Lars U sa...

Nåt man borde göra oftare, alltså att turista i sin egen stad. Jättefina bilder, vilket till minst 99% beror på vem som håller i kameran och inte hur mycket den kostar enligt min mening.
//Lars U.

Johnny sa...

Lars: Tyvärr, märker jag, så vågar jag ännu inte lita på bilderna ophotoshoppade, men det kanske kommer.

Maj Korner sa...

Du får passa på att plåta Ferlin, där utanför Klara kyrka. Den statyn lär visst vara i farozonen för att bli flyttad, likaväl som "gubben i gatubrunnen" vid Berzeli park har varit tvungen att göra.

(vet inte om det känns riktigt ok att få blabl som ordverifiering! ;-)

P-E Fronning sa...

Johnny: Tack tillbaka då ;) En och annan är jag själv nöjd med...

Johnny sa...

Maj: Va? Har de flyttat brunnsgubben? Fan, jag går ju förbi där varandea dag, och jag har inte tänkt på det.

P-E: Det ska du vara. Jag gillade speciellt bilden på skånska gruvan. Motivet är ju hur vanligt som helst, men jag tycker att du verkligen fångade ett slags melankoliskt ljus där.