tisdag, augusti 03, 2010

Ännu en gång: Gimp

Jag har förresten, sedan igår, börjat återknyta kontakten med Gimp lite grand. Jag har laddat ner Gimp en massa gånger - och slängt det lika många gånger. Gimp har liksom inte behövts, inte när man har Photoshop, och inte när finfina nätbaserade program som Picnik och Pixlr ju finns. Men nu jävlar, tänkte jag, nu jävlar laddar jag ner't igen.

Editing Kate Bush in Gimp.

Det lustiga den här gången är att jag laddade ner det direkt i ett USB-minne. Jag har det alltså inte i datorn i nuläget, utan endast i den där lilla minnespinnen. Gimp för minnespinne heter Gimp Portable, och här laddar man ner det.

Jag har med åren blivit så mogen att jag inte bara kör bilderna genom en massa lustiga filter, utan är mer intresserad av bildförbättring - men vad det är kan man ju diskutera i evighet eftersom alla har olika uppfattningar om vad som är "bra". Nå, jag plockade en bild från nätet nyss, och enligt min uppfattning utförde jag en bildförbättring.

Kate Bush before edited in Gimp. Kate Bush, edited in Gimp.
Före och efter

Men det behövs Gimpträning för min del, det syns. Knapparna sitter inte vars de "ska" sitta och verktygen gör inte det de "ska" göra, inte ännu i alla fall, men det är inte bildbehandlingsprogrammets fel, utan det är min hjärna som kräver lite omprogrammering.
---
Läs även andra bloggares åsikter om

6 kommentarer:

Bengt sa...

Du kan hitta mer länkar här om Gimp

http://photoandpictures.com/gimp-free-and-open-source-alternative-to-adobe-photoshop/

Johnny sa...

Tack Bengt. Några av dem hade jag redan hittat på egen hand, men flera av dem verkade vara något att rss:a på. Jag hittade ett bra plugin på ett av ställena:
http://registry.gimp.org/node/4562

PaljettenQ sa...

Men varför? du har ju redan bildbehandlingsprogram, varför ännu en? Vad har den som de andra inte har?

Johnny sa...

Pq: Den har inget som PS inte har (vad jag vet), men det känns lite skönt på nåt vis att köra med en ickekomersiell grej. Plus att det är lite utmanande.

PaljettenQ sa...

När min kollega ruttnar på min onyfikenhet säger hon: Varför gör du inte bara så här *klickar på ikoner och drar i spakarna* (hepp!)
Då blir jag alltid lika fascinerad och tycker det är ett mirakel.

Du är cool Johnny, du är cool

Johnny sa...

PQ: Haha, jag känner mig inte särskilt cool, men tack ändå. :)