torsdag, december 02, 2010

Youtube; om aspect ratio och om att länka till ett visst ställe i en film

För att länka till en viss tidpunkt i ett youtube-klipp har man hittills behövt/kunnat använda webbsidor som gör om filmens länk så att just detta uppnås. Ett par exempel på såna sidor är 'youtube time' och 'video time links'. Men du behöver inte lägga dessa sidor på minnet, för nu kan man, genom att högerklicka på filmerna inne på youtube och välja "copy video URL at current time", uppnå precis samma sak.

Ett exempel. Låt oss säga att jag vill visa att Mimi Rogers har en ganska kul och knasig min vid ett visst och givet tillfälle i en film. Då högertrycker jag på filmen och använder urklippet som blir som adress. Så här. Smidigt, eller hur. Detta lärde jag mig här.

---

Förresten, en annan grej jag lärde mig häromdagen var att det går att åtgärda om de videor man lägger upp i youtube får fel aspect ratio. Det hände mig igår. Filmen på svanarna, som jag filmade i storleksförhållandet 16:9 igår, fick inne på youtube förhållandet 4:3. Fan vet varför. Men jag googlade och hittade den här sidan, och där fanns en lösning.

Jag förstår att ovanstående är förbannat tråkig och ointressant läsning för de allra, allra flesta, men förhoppningsvis kanske någon kan ha nån liten nytta av det.

2 kommentarer:

Larsson sa...

Ett bra tips. Tack!

Johnny sa...

Larsson: vad bra. varsågod.