måndag, januari 03, 2011

Enkelt och osnyggt nu för tiden

Snygg bro! tänkte jag, och sen tänkte jag att om den bron hade byggts idag - i Sverige - så hade den absolut inte sett ut som den gör här på bilden.


Bilden är ett skärmklipp från Morden i Midsomer.

Hade bron byggts idag - i Sverige - så hade den absolut inte varit snygg. Den hade varit funktionell och byggd på enklast (och antagligen billigast) möjliga vis. Den hade säkert inte varit välvd, och den hade garanterat inte haft de där dekorativa ringarna. Det som gör bron snygg är att den är välvd och att den har dekorativa detaljer. Hur det är med välvdheten vet jag inte, men att plocka dit dekorativa detaljer kan inte vara jättedyrt.

Och det är det som är felet (ett av många) med Sverige av idag, att man totalt verkar ha skippat det där lilla extra som inte kostar särskilt mycket, men som förhöjer tittarupplevelsen med 100 procent. Detta gäller broar, men också hus och allt möjligt.

18 kommentarer:

Ulrika sa...

Ja jag tänkte exakt samma sak om den bron igår.
Så oerhört vacker, men görs det alls sådana broar längre?

Och jag är inte övertygad om att de enkla (tråkiga) sakerna alltid är de som är billigast att tillverka. Ibland tänker jag att det sitter grå, bittra människor med snörpiga munnar och bestämmer över hur saker och ting ska se ut. Därav det avskalade, raka, tråkiga.

Johnny sa...

Ulrika: Eller hur. Ta bara en sån enkel sak som en port i ett hus. Nu för tiden är porten för det mesta bara en vertikal, rektangulär och osmyckad ingång, men tänk om man gjorde en avgjutning av ett ansikte, vilket som helst, i till exempel cement och satte ovanför porten - tänk vilken skillnad det skulle bli. Kostnad för arbete och material ... tja, jag skulle fan göra't gratis.

Elisabet. sa...

Det var därför jag trivdes så bra i min lägenhet i Ystad .., hela det kvarteret nästan var byggt med så mycket KÄNSLA .., det var inte bara tegel rakt av, utan så mycket yrkesstolthet inmurat i väggarna och portarna var v a c k r a.

Ulrika sa...

Ja och om man tänker i vidare cirklar än vadman gör nu för tiden så... tänk va sånt gör för trivseln. Och hur det påverkar människorna som vistas i den miljön.
Det måste det ju komma vinster av i alla möjliga former, tycker jag.

Just det där med portar har jag också tänkt mycket på.
"Nutida" portar är h i s k e l i g t fula och trista!

Johnny sa...

Elisabet: Jag kan förstå det. Oftast räcker det med att göra nåt med porten för att det ska lyfta hela huset.

Ulrika: Ja, och ofta dumpar man gamla snygga portar för att sätta in nya säkrare (och fulare) portar istället. Undras vars de gamla tar vägen.

Paradigm sa...

Jag tror många arkitekter och stadsplanerare är funktionalister och modernister. De ser inte dekorationer som vackra utan som brackiga. En modern människa förväntas uppskatta stål, glas och betong - och allt i räta vinklar.

Ulrika sa...

Du har säkert rätt.
Men nog borde man kunna göra både säkra OCH snygga portar, tycker man.

Paradigm - ja. Jag tror du har rätt.
Det är de där gråa, snörpiga jag pratade om. :)

Johnny sa...

Paradigm: Dags att byta ut dessa typer. ;)

Mira sa...

Jaja... Du vet väl vid det här laget vad jag tycker.

Johnny sa...

Mira: Du tycker att alla broar och alla hus borde smyckas med lejonhuvuden. :)

Marianne Johansson sa...

själva tjejen på bilden gör väl oxå sitt till för att förhöja tittarupplevelsen...

Johnny sa...

Marianne: Ja hon med, men bron var huvudsaken.

Mira sa...

Aja. DET skulle kanske bli lite för mycket även för min smak...

Marianne Johansson sa...

tycker bilden har en romantisk stämning över sej...

Johnny sa...

Mira: Haha, ja antagligen.

Marianne: Och är välkomponerad tycker jag, fast det bara är en bild ur en film.

Daniel sa...

Arkitektur i Sverige idag är ett skämt. Trist och enformigt och inte ens vågat modernt. Bara enformigt och ingen vågar sticka ut. T om Turning Torso är ju i detaljerna extremt trist. Små skitfönster och vit plåt liksom...

Tänk så många fina hus vi byggde för ca 100-150 år sen. Stockholms stadshus inte minst är en riktig pärla både exteriört och interiört. 1870-1930 är min favorittid vad gäller arkitektur. Jag tycker förvisso om tiden innan också eftersom jag är stofil. Men jag är måttligt road av funkis och absolut illamående av 80-90talets gula tegelhysteri.

Daniel sa...

Det låter kanske som jag är emot modern arkitektur, men det är jag inte, jag gillar även funkis - men då ska den inte vara mesig, utan rejält äventyrlig med stora ytor, stora fönster. Det är all denna halvmesyr jag inte kan med.

Johnny sa...

Daniel: Jag gillar den typen av funkis där man har brutit av det fyrkantiga med något rejält runt, typ balkonger runt hörnen och sånt.