lördag, februari 12, 2011

Anti-drivor

En sak som kan vara lite fascinerande att titta på när det är sånt väder som det har varit nu senast är de drivor som bildas; lätt, flygig snö i kombination med stark blåst bildar sådana. Det kanske är det närmaste hur ökensand kan se ut vi kommer i det här landet - eller i alla fall där jag bor.

Fast här har jag tittat lite närmare på tvärtom-fenomenet till drivor, inverterade drivor skulle man kunna säga - de fördjupningar som bildas bakom ett föremål som vinden blåser emot. Som träd, till exempel. Snyggt, snyggt, tänkte jag i fotoögonblicken. Men när jag kollade i datorn sedan var snön alldeles för ljus och föremålen som bildade anti-drivorna alldeles för mörka. Inget syntes ordentligt. Så det blev att dra rejält i reglagen. Inte till gagn för bildernas eventuella snygghet, men till gagn för synligheten.

6 kommentarer:

Marianne Johansson sa...

jag tycker det ser väldigt kallt och ensamt ut på nåt sätt - speciellt de fem nedersta bilderna ger - tycker jag iaf - ett väldigt kallt och ensamt intryck - uttryck - en viss skillnad mot ditt inlägg benämnt "Puss"...

Johnny sa...

Marianne: Haha, ja dessa stackars träd strävar allena mot vinden.

PaljettenQ sa...

På en resa till Tarfala (Kebenekaise) för många år sedan fick jag lära mig att där är det en fördel att hus är fyrkantiga för att snön inte lägger sig i drivor mot huset utan blåser bort så som runt träden på dina bilder... men dels så binder de dessutom fast husen så att de inte blåser bort! :)

Johnny sa...

pq: Smart tänkt. Med eskimåernas igloos handlar det nog mer om a t t bli inbäddad av snö ordentligt, kan tänkas.

Anonym sa...

jopp, och rundade tak ger hållfasthet till ett annars så poröst material.

Johnny sa...

pq: Jag brukar tänka på det, att det där har man vetat i 2000 år, men ändå är det flera svenska platta tak som pajar av tung snö varje år.