söndag, maj 29, 2011

Baddaren

Jag tyckte att jag simmade så duktigt igår, en hel timme utan pauser på mer än nån halvminut då och då, att jag belönade mig själv med ett simmärke: Baddaren (Eller snarare: "Baddaren blå"). För att göra sig förtjänt av detta märke måste man klara tre prov: 1:"Dopp-provet". Man ska doppa huvudet under vattnet fem gånger. 2:"Bubbelprovet". Man ska andas in, hålla andan och blåsa ut under vattnet. Detta skall upprepas fem gånger. 3:"Glidprovet". Man ska glida i vattnet 5 sekunder med framsträckta och raka armar, ansiktet skall vara under vattenytan.

simmärken simning märken pins medaljer baddaren

Dessa tre övningar klarade jag som sagt utan problem, och hade därför gjort mig förtjänt av Baddaren. Fast ska jag vara ärlig så köpte jag det mest för att det är ett ovanligt snyggt märke. Jag tänker ha det på kavajkragen.

På tal om "Glidprov" förresten, så har jag som gammal simmare ett tips till dig om hur du ska göra för att simma bröstsim mycket snabbare än vad du gör nu. När du har gjort armtaget och skjutit fram med armarna ska du hålla dem kvar där längre än vad du brukar. Du ska glida. Räkna sakta till två vetja, det är nog lagom. Saken är den att de flesta gör misstaget att tro att de ska sjunka om de inte genast startar ett nytt armtag direkt inpå det förra. I själva verket är det så att ett alltför snart armtag bara har den effekten att det stoppar upp farten som bentaget (eller bensparken, om du så vill) har åstadkommit. Alltså: Gliiid!

8 kommentarer:

ullrika sa...

Å för ett Baddaren Röd ska du klara att göra samma sak på grunt vatten väl? Eller är det tvärtom?

Jag håller med om att det är grymt snyggt märke, och har alltid tyckt - när jag var liten också! Skoj att se jag inte är ensam om det :)

ps. hittade hit via en hint i Christinas blogg. nu ska jag snoka vidare!

P-E Fronning sa...

Det är verkligen ett snyggt märke, Johnny! (Jag har snott det till min blogg) Jag undrar vem som formgav märket och när. Det fanns i alla fall på 70-talet. Ska man gissa att det kom någon gång på 60-talet?
Bär det stolt.

Johnny sa...

Ullrika: Det verkar bara finnas Baddaren blå och gul (för att få den gula måste man göra nåt snarlikt).
Snoka på du - du är välkommen. :)

p-e: Jag ska bära det stolt. 30 spänn kostade det på badet.

Cecilia N sa...

Jag har upptäckt det där med glidningen innan nästa armtag. Och likaså glida med benen utsträckta som en flygande häger, med balettvrister.

Mitt problem när jag simmar länge är att jag får ont i händerna av att knipa ihop fingrarna. Måste lära mig att komma ihåg att släppa den spänningen under transporten mellan slutet och början av armtaget.

ullrika sa...

Attans, jag menade gul. Det är andra märken som finns i blått och i rött, blandade ihop.

Tacktack!

Johnny sa...

Cecilia: Det där med fingerknipet är lätt hänt. Egentligen kan man ju strunta i hur man håller fingrarna, för deras grundläge är ju mer ihopdraget snarare än utspretande.

Ullrika: Hehe, visst är det störande när man skriver fel i kommentarerna hos nån. :)

Anonym sa...

Stort grattis!! Jag simmade mycket under ca 10 år men tröttnade till slut, det är ju såååååå tråkigt! Men en utmärkt motionsform är det, för hela kroppen. Och inte är det några skaderisker att tala om heller.

Hasse

Johnny sa...

Hasse: Det ÄR rätt tråkigt. Jag brukar ligga där och fundera på om det inte borde erbjudas trådlösa, vattentäta hörlurar, så att man kan lyssna på en ljudbok eller nåt.