onsdag, maj 04, 2011

Varför blir det svartvita bara gråfult?

En sak är jäkligt störande, och det är när ens kunnande är otillräckligt (ja, obefintligt oftast) för någon given situation, och man vet att kunskapen finns därute, men att man inte har orken att skaffa sig den. Detta gäller i hög grad mitt plåtande, och i synnerhet när det kommer till svartvitt.

Det tänker jag ofta på, särskilt när jag tittar på gamla bilder som dessa. De har fått till det som inte jag kan. Det svarta är svart på ett snyggt vis, och så är det vita. Gråskalorna med. Allt är snyggt. Varför blir det inte så när jag fotar? Vad fasen gör jag för fel?

Om jag ska försöka analysera fram vad som är fel med mina svartvita bilder så blir svaret att det ligger nån slags mörk och jämngrå hinna över det hela. Men försöker jag ljusa upp bilderna, ja då blir det i bästa fall en ljus och jämngrå hinna, eller i värsta fall blir bilden kontrasig som en bläckteckning.

Till viss del kan det ju handla om kameran, men det är nog en ytterst liten del i så fall. Det är naturligtvis mig själv det kommer an på. Om du är bra på det här med fotande kan du ju ta en flukt på mina bilder inne på flickr, och meddela mig om något uppenbart syns.

---
Update: De flesta, både här och på facebook, där jag också postade den här posten, verkar tycka att det är bättre att plåta i färg och sedan göra om bilden till svartvitt. Mira skrev om saken också, och om hur hon gör. Det finns massor - ja massor - av metoder att använda till att konvertera färg till svartvitt. Här testar jag hennes metod.

Färgbilden.
Samma bild, nu svartvit.
Alltså det är inte lätt. Särskilt att få ljusa toner att hålla stilen genom konverteringen. En träningssak, antar jag.

17 kommentarer:

Nissepetter sa...

När digitalkameran gör om bilden till svartvitt så gör den precis bara det. Samma sak i ett bildbehandlingsprogram.

Om du känner av den där hinnan så kan jag tipsa om kontrastreglaget. Jag brukar dra i det rätt ordentligt. Då brukar man automatiskt få lite mer svärta och bilden blir klarare liksom.

Räcker det inte med svärta så dra i svärta-reglaget också.

Oftast lägger jag på en del vinjettering (även om jag hatar mig själv för det) och en del korn.

Ett annat tips är att dra i färgreglagen när bilden är konverterad till svartvitt. Om du har fotograferat himlen och drar ner det blå reglaget så blir himlen mörkare och mer dramatisk. Dock får man vara försiktig för det kan se lite skumt och påklistrat ut också.

Exempel på alla ovanstående tips: http://www.flickr.com/photos/kletpotatis/5681631800/in/photostream

Inte så värst bra bild egentligen, men det var den enda bilden jag tagit på några dagar.

Miss Gillette sa...

Man måste ju kunna konsten att plåta analogt. Får man inte rätt kontraster från början är det omöjligt att bildbehandla det rätt. Det här har jag diskuterat med en god vän som har lång vana av halvprofessionellt fotografi ända sen åttiotalet. Även han pekar ibland på bilder och säger drömskt: Sådär önskar jag att jag kunde få till det, man ser att alla färger och kontraster är äkta och inte photoshoppade, att ljuset är exakt rätt

eller vad det nu kan vara som han tycker att han inte lyckas med själv. Och förmodligen har han rätt.

Jag joxade mycket med svartvitt förr men labbutrustningen står undanställd nu och jag ids aldrig köra med manuell inställning på digitalkameran. Och det syns också på resultatet. Men jag har inte tid att fota för fotandets skull numera, nu är det bara minnesbilder (haha) jag tar.

Det är kanske ingen tröst, och jag vet hur självkritisk man ofta är, men jag tycker du är rätt vass som fotograf. Framförallt har du blick för finurligheter och sånt är jag mycket mer intresserad av än teknisk briljans.

Elisabet. sa...

Tack för länken! Vilka helt fantastiska bilder!!

Bengt sa...

Ett tips fota Raw då får du alla färger på slutresultat, men fota svartvitt så att bilden du ser är svartvitt så att du får ett hum om hur du konverterar den.

När du sedan gör bilden svartvit från färg använd kanalblandaren efter hur bilden ser ut. Om en bild har mycket grönt så drar du i reglagen efter det. Du kan också bestämma hur mycket kontrast du vill ha i din bild. men eftersom du fotar färg med raw så kan du sedan göra resultatet till svartvitt som JUST du vill.

http://www.moderskeppet.se/live/arkiv/2010/svartvitt-ar-inte-alltid-detsamma-som-svartvitt/

Bengt sa...

Själv fotar jag nu i JPG och nöjer mig med slutresultatet direkt men man får då mindre kontroll på bilden..

emma sa...

Du har säkert tänkt på det, men själv missade jag länge att jag inte behövde lägga om till gråskala utan kunde behålla bilden som rgb i photoshop med en funktion som lägger om till svart-vit rbg-bild. Det behöver iofs alltid dras lite i kurvor (och även lägga liiiiiite extra blått som kan bli fint), ökad kontrast behövs nästan alltid. Men det är såklart för att de få gånger nu för tiden jag fotograferar så är det i färg även om avsikten är att lägga om det till sv-vitt sen.

Tyckte i alla fall att den här texten var lite intressant, och kanske har nåt du inte tänkt på heller: http://blog.epicedits.com/2007/11/05/the-top-5-black-white-photography-tips/

stationsvakt@gmail.com sa...

Nissepetter: Får en känsla av landsortsbingo där, på den bilden. Nå, "Ett annat tips är att dra i färgreglagen när bilden är konverterad till svartvitt", det har jag funderat på. Mycket verkar hända när man är inne på den röda kanalen.

Miss: Det lustiga är att när jag då och då fotade svartvitt med en supertbillig kompaktkamera på 80-talet, ja då blev faktiskt bilderna bättre än de blir nu.

Elisabet: vad bra. :)

Bengt: Fyra saker: För det första gillar jag nog att se bilden i svartvitt redan i kameran. Varför jag gillar det vet jag dock inte. För det andra så brukar jag oftast "fixa" till bilderna på rasten på jobbet, och där finns det inget PS och inget man kan joxa med raw med. För det tredje har jag svårt att slänga bilder. Om jag höll på i raw skulle nog datorn snabbt fyllas med jättetunga bilder. För det fjärde (fan vad jag skriver här. :D ): Jag är lite för bekväm av mig för att vilja ägna bilderna jag tar altför mycket tid. Det bästa vore om jag lyckades redan i kameran.

Emma: Tack för den länken. Den ska jag lusläsa.

Nissepetter sa...

Johnny: Digitala kameror har en förkärlek till rött.
Tyvärr blir bilderna sällan riktigt som man vill direkt i kameran. Ett tips till då om du inte vill fota RAW.. Ställ om kontrasten direkt i kameran och om du kör färg så kan du sänka färgmättnaden också.

Du kommer att märka direkt att bilderna ser bättre ut.

stationsvakt@gmail.com sa...

Nissepetter: Tack. Vi får se.

Mira sa...

Min lilla tips...
http://mirasmirakel.blogspot.com/2011/05/svartvitt-eller-grattgratt.html

stationsvakt@gmail.com sa...

Mira: Tack. Ska prova.

Martin Klasch sa...

Jaha, vad kan jag bidra med då? Ett antagande att proffsen söker motiv med en kontrast som de vet funkar svartvitt, kanske? Foton utan kontraster eller såna som ser konstlade ut om man joxar för mycket med reglagen är inte mycket att göra åt, skulle jag tro. Dom kanske ändå passar bättre i färg. Jag upplever förstås samma sak som du och endast ett fåtal av mina omvandlade foton har funkat ritigt bra i svartvitt. Jag skulle säga att kontrasten naturligt finns där på dessa bilder.

stationsvakt@gmail.com sa...

p-e: Ja det kanske är de kontrastrika, grafiskt enkla, motiven man borde rikta in sig på när det kommer till att göra om till svartvitt.

Martin Klasch sa...

Tyvärr lutar jag åt att tro det. Men det kanske finns några magiska trick att testa... :)

stationsvakt@gmail.com sa...

p-e: Absolut svårast är hud, tycker jag. Får man till äventyrs till den funkar säkert det mesta.

Håkan (hakke) sa...

Jag tyckte det där var svårt även på den tiden då jag tog lite svartvita bilder med en halvautomatisk Nikon. När jag tog upp problemet med vänner som var betydligt duktigare fotografer fick jag rådet att lära mig Ansel Adams zonsystem. Jag valde det lättare alternativet och slutade fotografera svartvitt.

stationsvakt@gmail.com sa...

Håkan: Samma här. Sedan jag skrev detta har jag gått över till färg - och gör sedan om de jag tycker passar till svartvitt.