onsdag, oktober 26, 2011

Den där 1700-talshygienen

Enligt vad jag har hört (vilket mycket väl kan vara en blandning av populärfakta och ren myt) så var hygienen förr - åtminstone ett par, tre hundra år tillbaks i tiden och åtminstone i städerna - inte mycket att hänga i julgranen. Man hade inte riktigt kopplingen hygien/hälsa helt klart för sig, i alla fall hade inte gemene man det, hur det var med det lite finare skiktet vet jag inte.

Fast det finare skiktet, och kanske inte bara de rika utan kanske de flesta som inte utförde rent kroppsarbete till vardags, sminkade och pudrade sig. Tjocka lager, och det var inte tal om att tvätta bort sminket varenda kväll, utan det fanns speciella skrapor för att ta bort det värsta. Och sen på med ett nytt lager bara.

Många gick omkring tandlösa. Tandborstande blev inte vanligt förrän långt in i våran tid. Fast det tuggades nog tobak och röktes pipa rätt friskt, så eventuell munlukt kanske doldes av det. Det där döljandet ja, jag har hört att svettlukt och allmän kroppslukt på den tiden doldes av en massa parfym. När jag var yngre kallades sådant för turk/raggardusch.

Men vem vet, allt det där kan ju vara myt och populärt snack. Men säkert inte helt och hållet. Nåväl, det jag ville komma till var att om kroppshygienen då för tiden var en rätt sunkig historia ... hur illa ställt var det då med intimhygienen? Den frågan kom plötsligt för mig när jag såg den här scenen i svt:s nya satsning Anno 1790.Jag är inte säker på att jag vill veta.

Fast nu kanske jag framstår som en äckelmagad typ eller en puritan, och jag är inte någotdera. Förresten föll min andra tanke, efter den om intimhygienen, på Frank Zappa.

9 kommentarer:

Clean sa...

Jag tror att de fuskade och använde rumpspray vid inspelningen.

Johnny sa...

Clean: Ja bergis, det var nog inte mycket Stanislavskij-acting i den här scenen inte. :D

ab sa...

Vågar inte ens titta. Tjejens ansiktsuttryck tycks säga det mesta...

Men under medeltiden badades det ju friskt i stadens badhus, vill jag minnas? (Jag är väldans gammal.) Tills man kom på att det gav alldeles för rika tillfällen till skörlevnad. Visserligen ren och nytvättad sådan, men ändå. Hellre skitig dygd! Och så stängde man badstugorna.

Johnny sa...

ab: Hej, det var länge sen. :)
Det där har jag också hört. Det där med renlighet verkar gå i cykler genom historien. Just nu lever vi nog i en ovanligt anticeptisk period, och det kanske var därför jag reagerade.

Anonym sa...

Jag har läst någonstans att aristokratin hällde på sig massor av parfym under 16- och 1700-talet för att dölja att de stank pga att de badade väldigt sällan.

Hasse

Johnny sa...

Hasse: Jag har också hört det. Det ljuva och väna man förknippar med Liksom en herdinna borde kanske vara Liksom en svinaherde.

Aud Djupaudga sa...

Jag var på guidat besök på den gamla medeltidsborgen Glimmingehus för några år sen. Guiden berättade hur gästabuden gick till på den tiden i de finare kretsarna. Man satt till bords halva dygnet och när t.ex en drottning eller annan högt uppsatt behövde nyttja faciliteterna, så skyndade tjänare till med transportabel toalett som användes vid bordet medan damen fortsatte äta. Så där höll det på, och att stanken inte blev outhärdlig berodde väl bara på de öppna fönstren som vädrade ut en del.

Jag har alltid funderat på det där med hygienen när man gör sexscener i filmer som utspelar sig fordomdags. Anakronistiskt är ordet!

Johnny sa...

Aud: Det måste ha varit så att människorna förr hade annorlunda höjd på sin ribbor samt olika toleranströsklar, helt enkelt.

pharmacy reviews sa...

Fast det tuggades nog tobak och röktes pipa rätt friskt, så eventuell munlukt kanske doldes av det.