fredag, oktober 21, 2011

Fredagssnack


Fredag. Det betyder att en lördag och en söndag ska svisha förbi, och att det strax blir måndag igen. Nåja, jag får sova ut i morgon. Och jag får storstäda. Och jag får ... jag kanske ska göra nåt slags bildspel? Kanske filma lite?

Min kompis Paolas film har i skrivande stund över hundratvå tusen visningar. Det är rätt bra kissat på bara ett par, tre dar, och den är absolut värd det. Fan, bara Alexander Bard-masken förtjänar't. Min senaste film är just nu, efter en vecka, uppe i 63 visningar. Inte dåligt det heller, med tanke på att den kanske inte är så underhållande, utan mer experimentartad.

Här kommer vi in på den eviga frågan, den om läsare av ens texter och tittare på ens filmer och bilder - och om hur gärna man eventuellt vill att de ska vara många. Man kan antingen skapa sånt som man tror att folk vill se och lägga ner en massa tid på det. Eller så kan man hitta på något eget, nåt som man själv skulle vilja se och som samtidigt är roligt att göra, och sen hoppas att nån annan också tycker det är kul. Har man bägge förhållningssätten  är det naturligtvis bäst.

Det är nåt jäkligt kluvet i detta att skapa saker (jag ber om ursäkt om ordet "skapa" låter lite för stort och maffigt). Man vill att folk ska gilla't, det man gör, men man vill inte sälja sig helt och hållet. Fast sälja sig och sälja sig - man ska ju ha något att sälja också. Jag anar att vissa skapare av saker och ting rätt ofta gömmer sig bakom frasen "vill inte sälja mig", fast det i själva verket handlar om att de inte har nåt att sälja (= tillverka/skapa/rita/filma nåt som nån vill se).

Hur hamnade jag i det här? Jag började skriva om att jag tycker att helgerna är för korta, och hamnar i nåt om skapande. Som vanligt. Och som vanligt leder mitt filosoferande inte till nån slutledning, utan är bara fritt svävande och mot hjärnskålens insida studsande funderingar.

Och nu till något helt off topic:

Jag hittade bilden här ovan på nätet. Tyckte den var kul. Den föreställer nån slags forntida fjärravlyssningsapparat. Fast jag såg nåt annat - kan bara inte bestämma mig riktigt för vad. Helt klart är att det är en slags atrapp. Men är den till för utbildning av proktologer, eller är den ett redskap för utbildning i rövslickeri i den högre skolan? Kan inte bestämma mig.

Och nu ännu mera off topic:

Jag blev med en ny kunskap i morse. Egentligen är saken för pinsam för att jag ska vilja berätta om den, men nåja. Det var när jag kollade upp några saker på Wikipedia som jag stövlade över saken. Så här. Att vara en misantrop, det är när man inte gillar andra människor och deras sätt att vara. Att vara misogyn är möjligen besläktat, men här riktas bara ogillandet/hatet mot kvinnor. Jag har på nåt vis alltid trott att orden är synonymer. Eller så har de dykt upp så sällan, och aldrig intill varandra, att jag bara har fått för mig att de är ett och samma ord.


Inga kommentarer: